Unes setmanes abans que una pandèmia mundial fes esclatar la nostra rutina, l'Ajuntament de Figueres inaugurava un dels aparcaments dissuasius més esperats a la ciutat: el de l'antic camp del Far. El confinament per l'estat d'alarma, una contracta de Parcs i Jardins que es traspassava i una primavera plujosa, possiblement són els motius que han fet que aquest aparcament presenti avui un aspecte de deixadesa. «Vam desbrossar el 25 de juny, estem a 3 d'agost i ho hem de tornar a fer perquè sembla que no s'hagi desbrossat en sis mesos», lamentava l'alcaldessa, Agnès Lladó, al ple d'agost celebrat la setmana passada.

La qüestió es plantejava arran d'una pregunta feta per la regidora de Ciutadans, Elisabet Guillén, sobre la proliferació de males herbes. «És cert que s'han netejat algunes zones després del confinament i que [Pere] Casellas va dir que ara era una tasca més laboriosa, però tot i això hi ha moltes zones pendents i ens preocupa, a més, la imatge de deixadesa i insalubritat». L'alcaldessa va assegurar que comparteix la seva visió, però destacant que «no s'ha deixat mai de fer la recollida de les males herbes». En aquest sentit, va voler posar l'exemple de l'aparcament del Far o del carrer Sant Jordi, on «s'està buscant una mesura que sigui òptima per evitar aquestes situacions, però és difícil».

La complicació sorgeix perquè a Figueres no està permès l'ús de l'herbicida anomenat glifosat, ja que un acord unànime de ple així ho va establir el 2016. El vicealcalde Pere Casellas diu que amb això «no s'hi pot fer més» i en aquest ple va explicar que «s'han destinat set persones durant dos mesos, i encara hi són, arrancant herbes». No veu que destinar més recursos sigui una opció viable i assegura que des del govern ja s'estan buscant alternatives. «Hem tingut contactes amb Platja d'Aro perquè allà utilitzen un producte de laboratori basat en vinagre, però l'alcalde ens va dir que funciona fins a un cert punt».

Treure'n profit

Per una altra banda, des del govern s'està fent una campanya per promocionar l'ús de l'aparcament del camp del Far, ja que, segons va explicar l'alcaldessa, no s'està aprofitant com s'hauria de fer. «Ens costa 50.000 euros l'any per vuit cotxes». Una optimització de recursos que escasseja, «entre tots l'hem de rendibilitzar», va demanar.