Francesc Brugués (Fortià, 1982) ha iniciat el seu segon mandat com a alcalde, després de passar-ne vuit com a regidor de l'oposició. En les darreres eleccions, l'alcalde de Gent per Fortià-Acord Municipal va obtenir cinc dels set regidors. Assegura que hi ha una bona predisposició i col·laboració amb els regidors de l’oposició per dur a terme tots els projectes per al municipi. Un dels objectius del batlle és fer un municipi més amable per als vianants.

Aquest és el seu segon mandat.

És el segon i últim. Creiem que el cap visible, cada dos mandats hi ha d'haver un relleu.

Això ho fa la CUP.

Bé, crec que caldria limitar els mandats, per llei. Jo m'he dedicat 8 anys a l'oposició i 8 anys, si els acabo, com a alcalde. Ja està bé.

Quines coses ha fet com a alcalde fins ara?

En tema de mobilitat, hem engegat moltes iniciatives perquè Fortià estigués més ben equipat en senyalització, més segur i més ordenat. Al carrer Major, hem fet una vorera, acordant amb els veïns una retirada de la tanca dels espais particulars, perquè hi hagués espai per a fer la vorera. Fins ara, hem preparat dos aparcaments, un a la casa de la Reina Sibil·la, que serveix per als restaurants, i l'altre al costat de l'Ajuntament. Ens faltaria remodelar la plaça Catalunya, la de davant del consistori. Volem que sigui més per als vianants. Durant el 2020 o 2021 hem de ser capaços de fer-la.

És un dels accessos principals.

Sí, però es deixarà el pas per als vehicles. Però la plaça ha de deixar de ser un aparcament, ja hi ha una alternativa, actualment. De fet, en els pressupostos participatius, hi ha moltes propostes de pacificar l'espai, senyalitzar-lo i restringir l'aparcament.

Un dels problemes latents de Fortià és la carretera que travessa el poble...

No és una carretera. La gent la fa servir de via ràpida, però no ho és. Cal recordar que és un carrer del poble. El problema va ser quan es va asfaltar la carretera de Fortià a Vilamalla. A la premsa es va titular que s'inaugurava el segon cinturó de Figueres. Això, fa que ara ens estiguin passant per dins del poble 3.500 vehicles diaris.

Quina és la solució?

L'N-II desdoblada. El cinturó de ronda no funciona, la gent l'evita. Una bona comunicació en vies principals que eviti que la gent es desviï entre els municipis. Un desdoblament facilitaria que la gent evités les vies secundàries i ens estalviarien aquests 3.500 vehicles diaris que no són nostres i no ens aporten res. És més, ens provoquen problemes com el trencament de balcons, desperfectes a l'asfalt, a l'enllumenat, accidents, sorolls i molèsties als veïns.

No poden fer res des del municipi?

Dins les nostres eines, hem anat fent actuacions de pintura, delimitadors de velocitat, entre altres. Mesures que promoguin que el trànsit que hi ha sigui, cada vegada, més respectuós. Fa temps que anem darrere d'instal·lar un radar de tram al municipi, i esperem desencallar-ho aquest any.

Una mesura dissuasiva?

Pot ser una mesura dissuasiva, però, si no ho és, tindrem la garantia que passen a la velocitat que toca, de 30 km/h. De fet és una mesura que ens van proposar en el Pla de mobilitat, redactat l'any 2018 pel Servei Català de Trànsit. Allà ens donen unes línies estratègiques d'actuacions que falten al municipi.

És un dels municipis que ja disposa de fibra òptica.

Sí, ens ha arribat el mes de gener. Era una demanda que fèiem contínuament. Des de la companyia ens diuen que pels volts del mes de març tindrem tot el municipi equipat amb la tecnologia. A més, l'any 2018 ens van donar la subvenció de Wifi4EU, i s'espera que al juliol tinguem 5 edificis municipals amb internet gratuïta i 7 punts d'accés lliure a la via pública.

Així, què li falta a Fortià?

Hem passat dels 800 habitants i les dependències municipals ens queden petites. En aquesta línia, esperem acabar la casa de la Reina Sibil·la. Enguany cal fer la façana sud i consolidar les voltes i el pis. Quedarà pendent la segona fase, a l'espera del PUOSC, per poder acabar la planta baixa i desplaçar les dependències de l'ajuntament a la Reina Sibil·la. A més, tenim previst tenir-hi espai per a les entitats, una aula d'informàtica, biblioteca, etc. Aquestes dues actuacions pujarien a 206.000 euros la primera i entre 200 i 300.000 euros la segona.

Ha crescut molt la localitat. Deuen venir moltes parelles joves amb fills. Què tenen pensat fer amb l'escola?

Estem al voltant de 5-6 habitatges nous per any. Això porta nens. Aquest estiu hem fet els lavabos nous de la planta baixa, uns al primer pis i unes escales interiors per accedir al primer pis. De moment, s'ha instal·lat un barracó provisional amb el menjador i una aula polivalent. A més, es disposen d'uns terrenys annexos per poder fer l'ampliació si s'escau, on s'inclourà aquest menjador i l'aula polivalent. Ara per ara, ens queden actuacions per fer a l'espai del pati, s'han retirat les palmeres, però ara cal equipar-lo amb mobiliari per als nens i les nenes. Durant el 2020 tenim la previsió d'invertir en aquest espai.

En l'àmbit cultural, què ha passat a Fortià amb les entitats?

Quan vam entrar el 2015 hi havia molt teixit associatiu que promovien moltes activitats. Això s'ha anat diluint. L'Ajuntament ha anat assumint les activitats que les entitats han deixat de fer. També hi hem invertit, com la preparació del centre agrícola per fer-lo un espai adaptat per a rebre exposicions i també obres de teatre. Just ara hem sabut que estan plantejant recuperar el grup de teatre, una gran notícia per al poble! També fem el dia mundial de la poesia, que funciona molt bé. De fet, l'any passat vam arribar a llegir un poema en 15 idiomes diferents amb veïns del municipi.

També teniu el duatló.

Enguany farem la 5a edició. Són entre 200 i 300 esportistes que durant tot un matí corren pel terme municipal. Això porta molt moviment als carrers del poble.