Arribats a aquest extrem, amb unes xifres alarmants -es calcula que hi ha uns 150 milions de tones al fons marí-, només hi ha dues opcions: o bé reaccionar per reduir la quantitat de brossa que hi ha a l'aigua o bé quedar-se immòbil deixant-ho perdre tot.

Comptant amb el suport de l'Ajuntament de Llançà, l'Oficina de Turisme de Llançà i les associacions Tintoreres Swimming Club, Vies Braves i Platges Netes, aquesta iniciativa neix de la preocupació sobre l'acumulació de plàstics que hi ha al mar. Sobretot, durant els mesos d'estiu a causa de l'augment de població i, en conseqüència, l'activitat humana. «Aprofitant que soc ambaixador d'Ocean52, una empresa catalana de begudes que destina el 52% dels seus beneficis a la protecció del medi ambient, vaig proposar-los el projecte que teníem sobre la taula amb en Pau Calero -gerent d'SK Kayak. Tot va sorgir arran d'un caiac fet amb plàstics reciclats que vam veure en una fira d'Alemanya. Ho vam trobar realment interessant», explica l'instructor de caiac de mar Rai Puig.

Aconseguint llum verda per tirar endavant la seva iniciativa, Puig i Calero van moure fils amb els creadors d'aquest caiac reciclat per disposar-ne d'un a la seu llançanenca d'SK Kayak. «Ens han cedit un caiac de manera gratuïta per tal de poder dur a terme una prova pilot a la Costa Brava. La idea és ben simple: oferir lloguers gratuïts a canvi que la gent es comprometi a recollir els plàstics i la brossa del mar. I, sobretot, ho publiquin a les seves xarxes socials amb els hastags #paddleforplastic, #palejantcontraelplàstic o #llançànet, entre d'altres, per donar exemple. Ha de ser l'expansió del primer granet de sorra. Necessitem ressó i que altres empreses s'hi involucrin. No només en caiac, sinó amb bicicletes, a peu, en cavall... S'ha d'oferir accessibilitat i facilitat a la societat si està diposada a netejar l'entorn per deixar-lo millor de com l'ha trobat. La problemàtica amb els residus plàstics és d'una gran magnitud i cal prendre'n consciència», assegura Puig.

Sense deixar rastre

El projecte #paddleforplastic està inspirat en un programa que ja s'ha adoptat amb èxit a Copenhaguen (Dinamarca). «Allà hi ha els Green Kayak, uns caiacs verds que vindrien a ser el mateix. És lloguen a canvi de netejar les aigües de plàstics. La principal diferència és que els nostres caiacs són reciclats del mar. Si la idea funciona, Ocean52 s'ha compromès a comprar-ne més. Fins i tot, a dotar altres centres de la Costa Brava», comenta. En aquest sentit, s'està treballant per tenir-ne un a la base d'SK Kayak a Sant Pere Pescador per netejar l'ecosistema dels aiguamolls. L'únic caiac del qual disposen ara mateix «està a disposició de qualsevol associació o grup de gent que vulgui utilitzar-lo». Per exemple, «si algú vol fer una neteja del litoral a Blanes pot venir-lo a buscar a Llançà. És totalment gratuït i estarà actiu tot l'any».

A banda d'aquest projecte, SK Kayak també es preocupa per transmetre els seus valors als clients: «Tenim unes fitxes didàctiques on s'hi explica tot el que triguen a desaparèixer els residus. La majoria se'n fa creus de la quantitat d'anys que es necessiten. I és que una ampolla de plàstic triga 150 anys. A les excursions, sempre els encoratgem a recollir plàstics. No deixen de ser accions molt humils, però importants».

SK Kayak i Ocean52 han decidit col·laborar per combatre una lluita que clama a tenir cada vegada més partíceps. Apostant per diverses accions com ho seria la neteja del litoral en caiac, ambdues empreses esperen poder gaudir de la natura sense deixar rastre. «Al Cap de Creus hi ha unes aigües netes i clares, amb una fauna i flora que cal preservar».