La passió per la història grega i llatina van portar Eusebi Ayensa (1967), de 52 anys, a convertir-se en el director del Camp d'Aprenentatge d'Empúries. Es va graduar en Filologia Clàssica a Barcelona, va fer un Doctorat a Grècia i va ser el director de l'Institut Cervantes d'Atenes. Ha fet de professor a instituts de Maó, Menorca, Palafrugell i Figueres. També va ser professor associat de grec a la Universitat de Girona.

- La setmana passada, més de 600 alumnes es van reunir a Empúries. Què era l'acte?

- Era la novena trobada d'alumnes de llatí de quart d'ESO. Nosaltres érem un dels organitzadors, i els amfitrions, però la batuta de la jornada la portava ICE, l'Institut de Ciències de l'Educació «Dolors condom» de la Universitat de Girona. Era una trobada lúdica que volia reivindicar la importància de les assignatures de grec i llatí a les aules, i animar les direccions de centres que segueixin oferint aquests estudis. Aquestes llengües són les nostres arrels mediterrànies, i no s'han de perdre.

- Quina tasca feu al Camp d'Aprenentatge?

- Els Camps d'Aprenentatge són petites unitats dels serveis educatius del Departament d'Educació ubicats en espais singulars de Catalunya, i que donen suport a l'educació. Nosaltres som a Empúries, un indret increïble pel que fa a la seva riquesa cultural i natural. El que ens diferencia dels centres és que no tenim alumnes propis, sinó que els atenem. L'any passat vam tenir prop de 2.000 alumnes catalans. En general, venen per fer estades de 2 a 5 dies, dormint a l'alberg, o fan sortides d'un sol dia.

- La vostra ubicació és important a l'hora de transmetre els continguts?

- La ubicació ho és tot. Estem en un lloc estratègic i clau a l'hora de fer difusió del patrimoni històric, natural i cultural. A l'entorn proper tenim: Empúries, l'Escala, els Aiguamolls, la serra de Rodes, el massís del Montgrí i el cap de Creus, entre altres. Ens enduem els alumnes, i fem classes a tots aquests espais. Per als alumnes, una cosa és llegir què es diu d'Empúries als llibres, i l'altra és visitar el jaciment. El millor del que fem és que s'estableixen converses amb els alumnes, fent-ho tot molt més dinàmic. Això mai ho aconseguirà un llibre. Jo, doncs, segueixo sent professor, però he canviat les aules per l'aire lliure, i això és complicat els dies de tramuntana.

- Tots els que formeu l'equip sou docents?

- Sí. Tots venim de les aules. Tenim dos professors d'educació primària, i dos de secundària. D'aquest últim grup hi soc jo, catedràtic de grec, i una catedràtica de biologia. Sempre intentem fer activitats que entronquin amb el currículum dels alumnes. Així, expliquem Empúries igual que ho fan a les aules dels instituts. Per això, fem un treball previ amb els centres per coordinar i saber què han fet des de les aules.

- Com munteu els programes?

- Tenim la sort de no estar sotmesos a cap programa emès pel Departament. Això permet improvisar una mica, en funció del nivell dels alumnes, i del seu interès per determinats temes.

- En el seu temps lliure, es dedica a escriure llibres, no?

- Sí. Em dedico a la investigació literària de la història grega medieval i moderna. També faig traduccions, i temes de poesia contemporània dels catalans a Grècia. En total, he escrit una trentena de llibres, i uns vuitanta articles. Ara estic acabant una antologia de poesia catalana de tema grec amb Sam Abrams.