L'Ajuntament de Figueres ha fet efectiva la compra dels terrenys de les basses del terrisser, situats entre el Castell de Sant Ferran i el centre penitenciari del Puig de les Basses. Aquest espai natural té un gran valor mediambiental i la seva singularitat rau en què la zona humida no es deu a la proximitat de cap riu.

Es tracta d'un ecosistema petit, de poc més d'una hectàrea de superfície i està formada per diferents basses: la més gran, una bassa permanent, amb un nivell constant de l'aigua durant tot l'any i d'altres de més petites, temporànies, en què el nivell de l'aigua serà major o menor depenent del règim pluvial.

El consistori referma el seu compromís en la protecció d'aquest lloc comprant tant el terreny de les basses com l'adjacent per un import de 13.790 euros. Amb l'adquisició es podran impulsar accions no només per conservar-les sino també per divulgar l'espai i dinamitzar-lo.

El regidor de medi ambient, Francesc Cruanyes, afirma que «aquest espai es pot convertir en un dels futurs parcs naturals de Figueres, amb la creació d'un itinerari amb el Castell de Sant Ferran, una àrea de descans i senyalització amb informació de la flora i la fauna en el marc d'aquest projecte de rehabilitació i conservació».

El regidor es mostra «molt satisfet de poder culminar el procés d'adquisició de les Basses del Terrisser, que han estat en el punt de mira de l'àrea des de l'inici del mandat».

L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, davant les possibilitats que obre la compra d'aquest espai natural únic a Figueres, es troba treballant en la cerca de finançament europeu per dignificar la zona i planificar-ne els usos, i no es descarta la compra de més terrenys colidants que actualment encara són de propietat privada.

Malgrat que els terrenys adquirits estan en un bon estat de conservació tot l'entorn està ple de brutícia, sobretot la zona que toca a la carretera de Llers i que s'utilitza com a abocador il·legal de tot tipus de deixalles. L'Ajuntament ja posa impediments físics per frenar aquests fets delictius tot i que la compra recent és el pretext per fer un rentat de cara a l'entorn i potenciar-lo.