Josep Peñuelas Reixach, llicenciat en biologia i farmàcia i doctor en ecologia, ha rebut el Premi Excel·lència que cada any atorga l’Associació Amics de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, el més antic de l’Estat espanyol, i que està dedicat a exalumnes que han excel·lit en la seva trajectòria professional. L'entitat és presidida pel geògraf Javi Martín.

Enguany s'ha arribat a la quarta edició d’aquests guardons que, en altres ocasions, han reconegut la trajectòria de la fiscal Teresa Compte, l’enòleg i exalcalde Eduard Puig Vayreda, i la doctora en farmàcia i catedràtica de bioquímica i biologia molecular Fàtima Bosch.

La cerimònia de lliurament ha tingut lloc, aquest dimarts, en un acte públic que ha comptat amb l’actuació de la coral de l’institut Ramon Muntaner. Peñuelas ha ofert una conferència titulada «Les lleis de la vida i el canvi global». Ha estat presentat per Joan Vallès, figuerenc i catedràtic de Botànica de la Universitat de Barcelona. També han participat en l'acte el director Josep Colls i el primer tinent d'alcalde, Francesc Cruanyes.

El centre, fundat el 1839, ha tingut entre els seus alumnes personatges com Salvador Dalí, Josep Pla, Ramon Reig, Met Miravitlles o Alexandre Deulofeu.

L’Institut ha aprofitat l’acte per presentar les noves incorporacions a la Galeria de docents il·lustres, coordinada per Joan Manuel Soldevilla. El llistat de professors afegits a "l'espai de memòria del centre" està format per Gabriel Alomar, Maria Àngels Anglada, Alexandre Deulofeu, Joaquín Grasa, Ramon Reig, i Joan Subias.

El premi a Josep Peñuelas Reixach, un dels científics més influents i citats del món, serveix per destacar la seva compromesa tasca com a director de la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB (el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; el Consell Superior d’Investigacions Científiques; i la Universitat de Barcelona), tres entitats amb les quals està implicat exercint de professori investigador.

Peñuelas és membre de l’Institut d’Estudis Catalans, ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural i és conseller del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya. En la seva trajectòria acumula molts guardons i reconeixements tant nacionals com internacionals.