Joan Antoja i Anna Maria Matas han creat, per tercer curs consecutiu, el Calendari Escolar, disse­nyat, especialment, per estar penjat a les aules de les escoles de primària de Figueres. El calendari és personalitzable, ja que cada dia de cada mes té un espai reservat per a anotar-hi tot allò que mestres i alumnes vulguin recordar: un aniversari, una sortida, una festa...

Les pàgines són colorides i vistoses i no només està pensat per saber en quin dia estem, sinó que es complementa amb apartats didàctics, que fan de l'almanac un material amb un valuós contingut pedagògic i molt estimulant. De l'edició del Calendari Escolar, se'n fa càrrec l'Ajuntament de Figueres, en el marc del Pla Educatiu d'Entorn.

«L'objectiu és, com sempre, crear un estri per a l'aula prou atractiu per realitzar-ne un de nou cada curs, renovant-ne els apartats per no fer-lo reiteratiu», comenta el pedagog, il·lustrador i dissenyador de materials didàctics Joan Antoja. La seva especialitat és l'educació especial i treballa a l'Institut Olivar Gran de Figueres. Ell i la seva parella, Anna Maria Matas, que és mestra d'educació infantil i llicenciada en psicologia, han elaborat projectes editorials de gran ressò mediàtic. «El calendari va néixer fa tres anys, fruit d'una necessitat. Som mestres i no acabàvem de trobar un calendari que ens permetés interactuar sobre ell, guixar-lo, que fos gros i que fos pràctic», diu Joan Antoja.

Es pot descarregar

Es pot descarregarEl calendari es presenta en un format de DIN-A3 amb anelles perquè es pugui penjar a la paret. La temporalitat és de setembre del 2018 a l'agost del 2019. Encara que totes les escoles de Figueres ja tenen els seus propis exemplars, els seus autors donen la possibilitat de descarregar-lo de forma gratuïta des del web joanantoja.com.

Estructurat per apartats didàctics

Estructurat per apartats didàctics

Els mesos Les pàgines de la tardor són de color taronja; les dels mesos d'hivern, blaves; la primavera és verda i l'estiu vermell. En cada mes, hi ha dies marcats, ja sigui perquè són festius, commemoratius o perquè tenen una significació especial en el món educatiu. També hi ha icones representatives de cada mes.

Les places En cada pàgina, hi ha detallada la descripció d'una plaça de Figueres, amb una fotografia i la seva forma geomètrica, amb la superfície en metres quadrats que ocupa.

Joc d'enginy En un apartat de cada mes, es proposa esbrinar una endevinalla o un enigma i la solució sempre té a veure amb algun element significatiu de la ciutat de Figueres.

Temporada La il·lustració d'una fruita o una verdura de proximitat indica, cada mes, a quina temporada correspon. Al setembre, per exemple, hi ha la patata de Prades. Cada element va acompanyat d'una frase relacionada: «De desentendre's d'un problema, se'n pot dir passar la patata calenta».

Sabies que... Al peu de pàgina de cada mes, es donen detalls informatius sobre algun lloc o sobre algun fet curiós que té a veure amb Figueres.