Per a Federalistes d'Esquerres, diferents identitats no justifiquen aixecar ni barreres ni fronteres entre persones. Podem conviure en un mateix Estat organitzat de forma federal, diuen. Per això, tal com afirma Francesc Trillas, "cal avançar cap a una Europa federal".

Com neix la seva inquietud per formar part del moviment federalista?

La meva inquietud pel federalisme sempre ha estat present, potser en els darrers anys a molts se'ns ha activat una sensació d'urgència davant d'allò que veiem, de pensar: "Ei, que hi ha una idea millor!"

Quina és la seva valoració personal sobre el moment que està vivint Catalunya?

La valoració personal del moment és que estem en una cruïlla on hem de triar entre paràlisi o evolució federal, crec que tothom veu que a mitjà termini, almenys, no hi ha dreceres.

Visualitza un nou horitzó des de la realitat actual?

Es fa difícil dir quin és l'horitzó, però crec que, si el projecte europeu avança, encara que sigui lentament, concentrarem els esforços per buscar alternatives a l'Estat-nació.

Quin és el missatge principal del documental que han presentat a Figueres?

El missatge principal del documental Federal és precisament que aquestes alternatives, les de la democràcia multinivell, són imprescindibles per abordar els grans problemes socials del món d'avui.

Tenint en compte com n'és de complicat posar-se d'acord entre governs al propi Estat espanyol, de quina forma creu que es pot construir una Europa sense fronteres, federal i solidària, com proposen?

És veritat que, en la política actual, el diàleg és difícil i no només a Espanya, però l'Europa Federal ja ha complert algunes etapes que eren impensables fa temps. Crec que seguirem avançant, encara que sigui perquè no hi ha més remei.

Quin paper té ara mateix Federalistes d'Esquerres en el panorama polític català?

Federalistes d'Esquerres és una associació modesta, però crec que som una veu eficaç de la consciència de les esquerres polítiques i sindicals.

APUNT: La projecció del documental «Federal», d'Albert Solé, es va celebrar, el 9 de maig, a La Cate, en un acte presentat per Núria Galimany, traductora jurada i intèrpret. De la presentació de la pel·lícula, es van fer càrrec l'historiador Albert Testart i el vicepresident de Federalistes d'Esquerres, Francesc Trillas.