L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, fa un repàs, en aquesta entrevista, als compromisos polítics del seu equip de govern i detalla quines són les actuacions que s'han dut a terme en el que portem de mandat, què hi ha previst fer i què és allò que finalment no es podrà materialitzar.

Els turistes que cada estiu són fidels a Roses per passar les seves vacances, què han trobat aquest estiu de diferent respecte a l'any passat?

Dependrà de si tenen segona residència (es poden sorprendre amb l'asfaltatge nou de tot el Puig Rom), de si són clients d'hotel... Crec que el més important és que mantinguem la qualitat en general, tant la neteja del poble, com de les platges, de l'aigua, els equipaments públics, els serveis, i de l'oferta de festes, de festivals, de tradicions i d'activitats.

De quina forma s'observa la repercussió a Roses de l'aposta pel Turisme Familiar?

Amb l'augment d'espectacles infantils per a famílies, amb el parc infantil de la platja, amb l'increment dels serveis de les empreses adherides al projecte de Turisme Familiar. Les inspeccions de l'Agència Catalana de Turisme han estat estrictes tant pel que fa a les obligacions del municipi com a les exigències a les empreses per complir amb les necessitats que pot tenir una família.

Ha comentat recentment que s'ha tramitat la petició a Ports de la Generalitat perquè s'adeqüi la infraestructura portuària al fondeig de creuers. Que els vaixells s'apropin a terra entenc que té els seus beneficis per al municipi, però de quina forma pot afectar aquesta actuació a l'estètica del port?

Avui dia sembla que hi pot haver diverses opcions. Però cadascuna haurà de seguir tots els tràmits necessaris, inclosos els d'impacte ambiental i visual, entre altres.

Com a vila pescadora, a part de turística, són moltes les famílies de Roses que es guanyen el pa sortint a la mar. Hi ha algun compromís municipal de suport a aquest sector actualment tan feble?

Roses sempre ha donat suport al sector pesquer, n'estem orgullosos de ser poble de pescadors. Precisament ara és quan, dins d'un programa anomenat GALP (Grup d'Acció Local per la Pesca) de la Generalitat de Catalunya podem col·laborar d'una manera més directa amb aquest col·lectiu. Els GALP són els encarregats del disseny i el desenvolupament d'estratègies per a la gestió dels ajuts del FEMP (Fons Europeu Marítim i de la Pesca).

La Comissió Territorial d'Urbanisme acaba de donar llum verd a les obres exteriors d'elBulli. Des de l'Ajuntament, es mantenen reunions regulars amb el seu promotor, Ferran Adrià?

Totes les reunions que s'estan fent són tècniques. L'equip d'elBulliFoundation i l'Ajuntament es reuneixen periòdicament per fer un seguiment de les obres i per analitzar conjuntament els canvis que han estat necessaris. La bona voluntat de totes les parts ha portat a la llicència definitiva tant de la Comissió Territorial d'Urbanisme com de l'Ajuntament de Roses. Personalment, estic molt contenta i agraïda a Ferran Adrià per la seva aposta per Roses.

Fa poc hem arribat a l'equador del mandat. Ha fet balanç l'equip de govern de les coses que s'han fet i de les coses que falten fer, tenint en compte els programes electorals?

Sí, l'hem fet. Asfaltatge de tot el Puig Rom i de zones d'aparcament públic, l'aparcament del castell de la Trinitat, l'accés a la platja del segon moll, actuacions de recuperació de patrimoni dins la Ciutadella, millores als camins de ronda, canvis de fanals i quadres de llums a urbanitzacions buscant la sostenibilitat ambiental, adaptació de passos i voreres per a vianants, millores en els camps de futbol i pavelló esportiu, nous projectes culturals i festius, nous cursos de formació, i un llarg etcètera.

Destaqui alguna de les promeses electorals que ha pogut complir i que li han fet més il·lusió.

Sens dubte el compromís i la presentació del projecte del Ministeri de Medi Ambient per a l'enderroc de l'antiga depuradora de marisc, per una banda, i la finalització de l'escola Montserrat Vayreda, per l'altra.

Què s'ha proposat deixar enllestit, tant sí com no, un cop s'hagin completat els quatre anys de govern?

Precisament perquè està sent un dels temes més difícils i espinosos de resoldre, seguim dia sí dia també tota l'obra de la nova SUF. És un equipament que no tan sols ens fa il·lusió a l'equip de govern, sinó que l'està desitjant molta gent del poble. També, tant sí com no, volem deixar enllestit el tanatori i, a ser possible, la redacció del projecte del nou Mercat Municipal.

Hi ha algun compromís electoral que creu que serà inviable?

No hi ha res impossible, però el projecte d'acabar el passeig de davant de mar des de la riera Ginjolers fins al port no es podrà dur a terme aquest mandat.

Quina és la dificultat més gran de governar un municipi com Roses?

Una de les complicacions de qualsevol municipi turístic és el fet de multiplicar (i per molt) l'afluència de gent. El municipi ha d'estar preparat per a donar serveis a més de 100.000 persones durant uns mesos, quan realment només som uns 19.500 empadronats. Però les dificultats més grans avui dia són, sens dubte, les lleis estatals com l'Arsal i la Llei de pressupostos, les quals ens limiten les competències, és a dir, en què podem gastar, i la despesa, és a dir, quant podem gastar. Altres limitacions com no poder ampliar plantilla o el continu canvi de lleis tampoc fan fàcil governar.

Ha començat a pensar en la reelecció?

És evident que sí que hi penso, però no prendré cap decisió fins a finals d'any.

Els mitjans de comunicació relacionen Roses cada temporada, des de fa moltes, amb la polèmica presència dels venedors de top manta. Han esgotat les mesures per fer-hi front?

No, mai s'ha de tirar la tovallola. Però el sentiment d'impotència, sí que va augmentant. Venim de dos anys de reunions amb diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i de tractar el tema des de tots els vessants. Amb el Departament d'Interior, per aconseguir més presència policial; amb el de Comerç, per engegar una campanya advertint al turista que no compri; amb el de Benestar Social, per poder trobar alternatives al col·lectiu del top manta. Algunes solucions són bones, però a llarg termini.

Quines són les actuacions més evidents?

Des de fa dos anys, l'Ajuntament ha contractat més policies locals, en concret sis agents, per poder fer més hores de control. També hem pintat un carril bici, una decisió que hem pres juntament amb el sector comerç. I, a més, hem fet costat al Departament d'Interior per demanar un canvi de llei, ja que actualment aquest fet és una falta administrativa. Sense èxit. Però, fem el que fem, res no atura l'arribada dels manters durant el mes i mig de més afluència de turisme, fins al punt que l'excés de manters impedeix passejar i, evidentment, és una competència deslleial al comerç local. Reitero el meu sentiment de frustració i impotència tot i utilitzar totes les eines que pot aplicar l'administració local.

EN CURT

EN CURT

Quin ha estat el darrer llibre que ha llegit?

Ara mateix estic llegint el llibre Pàtria, de Fernando Aramburu.

Quan va ser l'últim cop que va anar al cinema i quina pel·lícula va veure?

Hi vaig sovint. M'agrada molt. La darrera pel·lícula que vaig veure va ser La guerra del Planeta de los Simios.

Al cotxe, escolta la ràdio, música o res? Si és ràdio, quina? Si és música, quin tipus li agrada?

Depenent de l'hora del dia. Normalment escolto Rac 1 o Catalunya Ràdio. Si escullo música, Rac 105, Flaixbac...

Quin és el seu racó de Roses preferit?

N'hi ha molts, però darrerament m'agrada caminar per la muntanya tot descobrint nous camins.