El pacte de governabilitat entre CiU i ERC preveu la possibilitat que cada formació defensi posicions oposades en funció de la ideologia i els programes electorals de cadascú. La sanitat és una de les àrees reservades i aquest dijous el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va afanyar en recordar-ho. "Si el Govern avança perquè la sanitat pública estigui gestionada per empreses privades amb afany de lucre ens trobarà al davant", va assegurar en relació a la privatització de la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala, a l'Alt Empordà. "Si hi ha una votació parlamentària relacionada amb aquest tema, ERC serà fidel al seu programa electoral i als seus electors", va afegir.

El líder republicà va recordar que ERC defensa el sistema de sanitat i d'educació públiques i va reclamar que es prioritzin els recursos de l'administració per garantir la qualitat en el sistema. Junqueras va explicar que no està en contra de l'existència d'un sistema de sanitat privat en paral·lel al sistema públic, però que en cap cas acceptarà que sigui una empresa privada amb afany de lucre la que gestioni la sanitat pública.

El cas de l'Escala va ser especialment polèmic perquè, per primera vegada, els CAP d'una localitat catalana han passat a ser gestionats directament per una empresa privada. Fins al 2012, l'ABS de l'Escala era gestionada per la Fundació Salut Empordà, una entitat sense afany de lucre.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va justificar que la decisió d'atorgar la gestió a la multinacional espanyola Eulen s'ha pres exclusivament a partir de criteris tècnics, després que aquesta empresa hagués guanyat el concurs públic pertinent.

Cautela al Col·legi de Metges

El Col·legi de Metges de Girona va reaccionar ahir de forma cauta a l'anunci de l'adjudicació definitiva del CAP de l'Escala a l'empresa Eulen. La vicepresidenta de l'entitat, Cristina Soler, va declarar que "la preocupació encara hi és" però va preferir aportar una opinió més formada quan es coneguin els resultats de la revalorització per saber si l'empresa ha complert els objectius, d'aquí a un any.

El sindicat SATSE d'infermeria va criticar l'adjudicació a Eulen ?remarcant que "el que realment s'està imposant és un model privat on l'únic criteri és l'empresarial".