Crisi hídrica

Els càmpings porten al TSJC el decret de sequera que prohibeix omplir piscines

El sector defensa que és un "servei bàsic" i creu que es troba en "greuge comparatiu" respecte d'altres instal·lacions

Activitats a la piscina del càmping Salatà de Roses.

Activitats a la piscina del càmping Salatà de Roses. / Gemma Tubert

EFE

La Federació Catalana de Càmpings ha portat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el decret de sequera del 16 de gener perquè es doni una altra opció a la prohibició d'omplir piscines en aquests establiments turístics, un assumpte que ja estaria inquietant els clients per a aquest estiu.

En paral·lel, aquesta federació ha reclamat una "reunió urgent" al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, per "trobar una sortida consensuada a la controvèrsia", tal i com apunta un escrit dirigit pel president de l'entitat, Miquel Gotanegra, a l'administració.

El decret deixa clara la prohibició d'omplir piscines amb aigua dolça a causa de la sequera que pateix Catalunya, però des del sector del càmping apunten que només implica el 2% de l'ús de la seva aigua, que prové de recursos propis, i reivindiquen el model sostenible des de fa anys d'aquests establiments.

En l'escrit, apunten que és un "greuge comparatiu" que no es discrimina en la prohibició d'omplir piscines amb aigua dolça "si són domèstiques o es troben vinculades a una activitat econòmica".

Assenyalen que el 98% dels càmpins federats tenen una piscina amb superfícies majoritàriament inferiors a 100 m2 i que el 74 % utilitzen sistemes de reutilització d'aigua i/ o depuradores pròpies.

Així mateix, es fan ressò que les mesures decretades "han tingut com a conseqüència una allau de consultes rebudes per part dels clients (turistes) sobre la utilització de les piscines en els propers mesos".

"Des del sector veiem amb preocupació la problemàtica generada i l'impacte negatiu directe si aquesta situació es prolonga en el temps: múltiples cancel·lacions d'estades i pèrdues de llocs de treball davant la impossibilitat de fer servir les piscines", diu el president.

Per això, des de la federació es vol proposar a l'administració catalana "que els càmpings es puguin acollir a la possibilitat de presentar un Pla d'Estalvi d'Aigua, equivalent al que utilitzen les indústries, per demanar a l'organisme competent un percentatge de reducció inferior a l'establert al pla de sequera.

Aquesta mesura, apunten, permetria als establiments comunicar a l'administració competent l'estat d'implantació de les millors tècniques disponibles i econòmicament viables en el sector per a cada ús de l'aigua i demanar la resolució favorable, ja sigui de l'Agència Catalana de l'Aigua per a les captacions pròpies, de les entitats locals si es tracta d'aigua de xarxa o d'altres administracions en el cas d'altres fonts alternatives d'aigua, d'aplicació de reduccions inferiors a les establertes de manera general. Així, defensen, els establiments podrien mantenir "el nivell de les piscines òptim per a la seva utilització de forma sostenible".

Des de la Federació Catalana de Càmpings confirmen que encara no tenen una resposta de la Conselleria d'Acció Climàtica sobre la petició de reunió.

La Federació Catalana de Càmpings representa actualment el 70% del total de càmpings actius a Catalunya, el 83,5% d'oferta de places i el 82,6% de llocs de treball directes del sector (segons les dades de l'entitat).