PSOE, ERC i Junts tanquen un acord per la llei d'amnistia

Els partits signen una transaccional que inclou en la llei els casos considerats terrorisme del Tsunami

Carles Puigdemont.

Carles Puigdemont. / Glòria Sánchez - Europa Press

ACN

PSOE, ERC i Junts han signat finalment un acord sobre la llei d'amnistia que es farà realitat aquest dijous a la votació del dictamen a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. L'acord implica un nou redactat en les exclusions, de manera que es puguin acollir a la norma els investigats relacionats amb el procés per suposats delictes de terrorisme, segons fonts parlamentàries. També avança la data d'aplicació de la norma perquè s'hi acullin els encausats i investigats des de l'1 de novembre del 2011 (fins ara era l'1 de gener del 2012) fins al 13 de novembre de 2023.

En un comunicat signat pels tres grups, el PSOE, ERC i Junts anuncien que "després de dies de treball conjunt" i "tenint en compte les directrius del dret constitucionaleuropeu internacional, així com l'informe preliminar de la Comissió de Venècia", les tres formacions "han arribat a un acord" mitjançant una "transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenen vives" per "reforçar la llei d'amnistia".

El comunicat recorda que la llei "cobreix totes les persones vinculades al procés independentista" i és "plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea, i els millors estàndards europeus i internacionals".Segons expliquen, el contingut íntegre de la transacció "es donarà a conèixer demà, abans de la comissió de Justícia del Congrés".

Una llei "per a tothom"

Segons fonts de la negociació, el text que se sotmetrà aquest dijous a la comissió de Justícia implica que aquesta és una "llei integral que inclou tothom", i que, a més "és d'aplicació immediata". En aquest sentit, el text inclou els delictes de terrorisme i també d'alta traïció "adaptats als estàndards europeus i no al Codi Penal espanyol".

D'aquesta manera, la transaccional elimina les referències de la llei al Codi Penal espanyol com a font de definició del terrorisme, i deixa només la tipificació que en fan els convenis internacionals. Diferencia així entre el que considera com a terrorisme el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional i el que s'entendria que és terrorisme segons els convenis.

L'objectiu –en la línia del que ha apuntat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i demanaven ERC i Junts- és donar garanties que el text inclourà els investigats del Tsunami Democràtic com Carles Puigdemont i Marta Rovira.

A més, el nou redactat redefineix l'article 1 qui es pot beneficiar de l'amnistia –tal com demanava la Comissió de Venècia- per evitar que s'hi puguin acollir casos de corrupció. Segons aquestes fonts, l'acord també implica que els jutges hauran d'aplicar la llei, i si s'hi neguen poden incórrer en un delicte de prevaricació.

L'acord entre el PSOE, ERC i Junts implica que aquest dijous les tres formacions –juntament amb la resta de grups que donen suport a la llei- aprovaran el dictamen en comissió i no deixaran cap esmena viva per al ple de la setmana que ve.

L'entesa ha de donar pas a la següent meta volant del govern espanyol en aquesta legislatura: l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2024. Els socialistes necessitaran de nou el 'sí' de totes les formacions que van permetre la investidura, inclosos ERC i Junts.

El portaveu de Junts al Senat, Josep-Lluís Cleries, ja ha deixat clar que la seva formació està oberta a la negociació d'uns pressupostos socials, però ha advertit el PSOE que cal corregir el dèficit crònic d'execució.