Les estacions d'esquí gironines tanquen l'estiu amb un augment de visitants després d'un hivern fluix

Les altes temperatures que van fer disminuir la venda de forfets per falta de neu han afavorit ara aquests destins

Una família esmorzant a Vallter

Una família esmorzant a Vallter / ACN

ACN

Les estacions d'esquí gironines han tancat la temporada d'estiu amb un augment de visitants respecte anys anteriors, després d'un hivern "complicat" per la falta de neu. La responsable del departament comercial de Vallter 2.000, Carol Torres, ho atribueix a "les bones temperatures" en un indret on sol fer fred i vent. I detalla que es treballa per "desestacionalitzar" l'estació oferint més activitats fora de la temporada d'esquí a conseqüència del canvi climàtic. A Vall de Núria (Ripollès) l'afluència de visitants també ha estat "una mica superior" a la d'anys anteriors. Tot i això, segons la relacions públiques de l'estació, Ruth Bober, la seva temporada forta és la tardor "quan la gent no va a la platja i les altres estacions tanquen".

Les altes temperatures que està vivint el país a conseqüència del canvi climàtic van afectar durament les estacions d'esquí gironines l'últim hivern. Les nevades van ser tardanes i escasses i això va provocar que es venguessin menys forfets que altres anys.

Aquesta mateixa calor que tan perjudicial va ser durant la temporada d'esquí, ha afavorit aquest estiu l'afluència de visitants a les estacions. A part dels amants de la muntanya que són habituals al Pirineu, molts turistes s'hi han desplaçat per primer cop fugint de la calor de localitats costaneres o d'interior.  

El tipus de turisme que atrau Vallter (Ripollès) a l'estiu és majoritàriament, segons expliquen fonts de l'estació, precisament d'aficionats a la muntanya, que s'hi desplacen per fer rutes a peu des de l'estació -que està ubicada a 2.000 metres d'altitud-, però també hi ha persones interessades a pujar amb telecadires fins al naixement del riu Ter.

L'estació només comptabilitza aquests segons usuaris i usuàries que compren els abonaments per fer ús del remuntador i que els deixen ingressos directes. Tanmateix, Torres insisteix a dir que interessa que pugi tothom perquè la resta també "dinamitzen la comarca" quan dormen o fan àpats als pobles de la vall de Camprodon.

Treballar per la desestacionalització

Enguany, l'estació ripollesa ha estrenat una activitat per ampliar l'oferta i fer passos cap a la "desestacionalització del destí turístic". Es tracta d'uns circuits d'orientació enfocats sobretot a famílies. En arribar, se'ls entrega un mapa amb unes pistes que hauran de buscar a la muntanya durant la seva excursió a Ulldeter (on neix el riu Ter). En acabar, si s'han pogut trobar tots els codis, s'entrega un diploma als participants.

Vallter està també "consolidat com un port de muntanya ciclista" i atrau aquest tipus de turisme esportiu. Torres detalla que els dotze quilòmetres que uneixen l'estació amb Setcases (Ripollès) han estat "final de volta a Catalunya durant molts anys". I que això, sumat al fet de "trobar-se tan a prop de Girona, la capital del ciclisme europeu i català, fa que hi hagi molts ciclistes".

Augmenten els visitants a l'estiu

Amb tot això, des de l'estació calculen que durant l'estiu s'han venut els dies més forts "entre 200 i 300 forfets pel telecadira". Una xifra a la qual s'han de sumar els visitants que pugen sense fer ús del remuntador.

Per la seva banda, Vall de Núria pot arribar a rebre els dies més forts fins a "gairebé 2.000 visitants". Una xifra que blindaria l'estació perquè és la capacitat màxima de què disposa. La relacions públiques de l'estació, Ruth Bober, recorda que "es recomana comprar el bitllet del cremallera amb antelació" per assegurar la visita. A l'estació només s'hi pot accedir fent ús d'aquest tren o a peu.

Vall de Núria és l'única estació de les comarques gironines que ha desestacionalitzat l'activitat i només tanca el mes de novembre entre setmana per fer "manteniment". Bober detalla que durant la tardor encara reben més visitants que a l'estiu perquè "la gent ja no va a la platja". Fins que el temps ho permet, obren el parc lúdic per mainada i els caps de setmana ofereixen també les activitats de barques a l'estany o muntar a cavall.

Vallter, en canvi, va tancar l'11 de setembre, coincidint amb la finalització de la temporada d'estiu, per començar els preparatius per encarar un nou hivern amb l'esperança posada en tenir "bona neu". I la Molina ho farà l'1 d'octubre després d'una afluència de visitants a l'estiu que el seu director, Xavier Perpinyà, diu que ha estat "molt similar" a la de l'estiu passat.