Catalunya va viure divendres el dia més plujós de l'últim any i mig

L'episodi de tempestes va deixar entre 30 i 50 litres a bona part del litoral i més de 100 litres al Baix Ebre

La Rambla de Figueres, sota la pluja. | JORDI CALLOL

La Rambla de Figueres, sota la pluja. | JORDI CALLOL

ACN

Catalunya va viure ahir divendres el dia més plujós de l'últim any i mig. En el context de sequera actual i tot i no ser un episodi de pluja gens excepcional, el conjunt del país va gaudir aquest 15 de setembre del dia amb més precipitació general des del 12 de març del 2022, segons ha informat aquest dissabte el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L'episodi de tempestes va deixar entre 30 i 50 litres a bona part del litoral i prelitoral i més de 100 litres en punts del Baix Ebre, amb màxims de 120 litres a l'Ametlla de Mar i 116 litres de Camarles. Com a contrapartida, l'episodi de pluja ha deixat quantitats que han vorejat els 20 litres a Ponent i al Pirineu, i de menys de 5 litres a la Val d'Aran (només 2,6 a Vielha i Mijaran).

Quasi 40 litres en mitja hora a Castell d'Aro

La pluja va començar a mig matí a les Terres de l’Ebre i va anar progressant cap al nord, afectant tot el país durant la tarda. Es va restringir a l'extrem nord-est al vespre, fins a allunyar-se, si bé de matinada s'han repetit alguns xàfecs, especialment intensos a punts del Baix Empordà, amb registres de 55,3 litres a Castell d'Aro o 48,2 litres a Palafrugell. Els aiguats més intensos de l'episodi van caure ahir divendres al migdia a les Terres de l'Ebre i també durant la matinada de dissabte al Baix Empordà, en ambdós casos amb quantitats properes als 40 litres en 30 minuts.

Els registres de pluja més destacats en 30 minuts d'ahir divendres es van recollir al Baix Ebre (38,1 litres al PN dels Ports o 34,6 litres a l'Ametlla de Mar) i al Montsià (36,7 litres als Alfacs o 32,9 litres a Amposta). Pel que fa a la pluja màxima en 1 minut, es van assolir 2,7 litres a Amposta o 2,6 litres als Alfacs. La tempesta de dissabte a la matinada ha estat especialment intensa a punts del Baix Empordà. A Castell d'Aro s’han recollit 54 litres en menys d'una hora, dels quals 39,6 litres en 30 minuts i 3,4 litres en 1 minut.

La pluja dels 6 últims mesos en un dia a Sitges-Aiguadolç

La sequera que afecta bona part de Catalunya els últims mesos, i en alguns casos els últims 2 o 3 anys, és especialment intensa a punts del litoral i prelitoral com ara el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès o el Penedès, i molt especialment el Garraf. En aquesta última comarca, l'estació de Sitges – Port d'Aiguadolça havia recollit una quantitat excepcionalment baixa durant els últims 6 mesos (només 44 litres del 15 de març al 14 de setembre), gairebé la mateixa quantitat que els 43 litres d'ahir divendres.