Junqueras avisa que l'amnistia és "el punt inicial" i diu que és "imprescindible" pactar les condicions del referèndum

El líder d'ERC demana coordinació a Junts però celebra que "se sumin a l'estratègia de forçar l'Estat a negociar"

Oriol Junqueras, en una foto d'arxiu

Oriol Junqueras, en una foto d'arxiu / Lorena Sopena / Europa Press

ACN

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat que aconseguir l'amnistia a través de la negociació amb el govern espanyol "no és el punt i final de res, sinó que és el punt inicial". En una entrevista a 'La Vanguardia' ha subratllat que una hipotètica llei d'amnistia ajudaria a tenir unes condicions " d'igualtat" per negociar però ha advertit que no és "suficient". De fet, ha assegurat que acordar les condicions per a poder fer el referèndum és "imprescindible". També sobre com encarar les converses, Junqueras ha insistit a demanar "coordinació" a Junts perquè, segons creu, així seria "més fàcil" assolir els objectius.

De totes maneres, sí que ha celebrat que Junts s'hagi "sumat" a l'estratègia de "forçar l'Estat a negociar".

Sobre el fet que Junts no es tanqui a negociar amb el PP, Junqueras afirma que "cadascú pot negociar amb qui vulgui". "Entenc que formacions que històricament s'han entès en moltes ocasions tinguin més facilitat, incentius o interès en dialogar, parlar o negociar", ha dit, i ha afegit que ERC "no té aquesta temptació".

Amnistia

Junqueras ha explicat que l'amnistia és un pas "molt important" i "fonamental" per avançar en la resolució del conflicte polític però també ha destacat que és "rellevant" que el dret a decidir sigui sobre la taula de negociació.

D'altra banda, Junqueras no veu amb bons ulls la possibilitat que l'amnistia inclogui els policies de l'1-O, com planteja Yolanda Díaz. "Hauria d'incloure tots els qui segur que no han comès cap delicte i que, tot i així, han estat condemnats o són perseguits. I quan un policia colpeja amb brutalitat un ciutadà pacífic que actua pacíficament és evident que està cometent un delicte aquest policia", ha argumentat.

Proposta d'Urkullu

Junqueras també s'ha referit a la proposta plantejada pel lehendakari Íñigo Urkullu de pactar una "interpretació" de la Constitució sobre la qüestió territorial com a "forma flexible i creativa" de plantejar una sortida a l'actual "cruïlla política". El líder republicà s'ha mostrat "respectuós" amb la iniciativa però ha dit que, per a ERC, aquest marc "es queda petit i curt". "Entenem que els qui tenen un concert econòmic i moltes eines rellevants que desgraciadament nosaltres no tenim estableixin un marc de negociació que és perfectament comprensible", ha dit.