Les denúncies relacionades amb la LGTBIfòbia gairebé es dupliquen durant el primer trimestre de 2023

Els delictes que més es produeixen són les agressions, les amenaces i les coaccions

Manifestació a Figueres contra la LGTBIfòbia de l'any 2021

Manifestació a Figueres contra la LGTBIfòbia de l'any 2021 / JORDI CALLOL

ACN

Les denúncies relacionades amb la LGTBIfòbia s'han incrementat un 89% durant el primer trimestre de 2023, respecte el mateix període de l'any anterior. Ho han apuntat fonts dels Mossos coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l'Orgull per a l'alliberament LGBTI+. Així, han indicat que en els primers tres mesos de l'any s'han denunciat 70 casos, 33 més que de gener a març de 2022. Alhora, la policia ha apuntat que els delictes que més s'han produït són les agressions, les amenaces i les coaccions. Els Mossos han detingut o investigat 96 persones, 30 dones i 66 homes, per successos d'aquesta tipologia. Durant tot l'any 2022 les dades van ser de 317 detinguts o investigats, dels quals 70 dones i 247 homes.

Pel que fa a les víctimes, durant el primer trimestre del 2023 han estat víctimes d’LGTBI-fòbia 133 persones. Aquesta xifra és significativament superior a la del mateix període de 2022, quan 54 persones van presentar denuncies. A més, durant tot l’any 2022, 390 persones van ser víctimes d’odi i discriminació per LGTBI-fòbia.

Per altra banda, els Mossos han impartit durant els primers tres mesos de l'any 141 xerrades amb 3.462 assistents. L’any 2022 se’n van fer 388.

La policia ha recordat que amb l’objectiu de protegir la llibertat, la seguretat ciutadana i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació duu a terme una feina transversal amb reunions i trobades amb organismes, autoritats públiques, associacions, ONG i altres entitats per intercanviar informació i conèixer les seves demandes i inquietuds.

A més, ha comentat que manté una coordinació permanent amb la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació de Catalunya i també fa tasques de prevenció i formació. En aquest sentit, promou accions per conscienciar i sensibilitzar sobre la diversitat a la societat actual. Paral·lelament, s’impulsa la formació continuada als membres del cos centrada en les investigacions, la protecció i l’atenció a la víctima.

Amb la finalitat de continuar lluitant contra les desigualtats i totes aquelles conductes delictives relacionades amb l’odi i la discriminació, els Mossos disposen d’una Oficina de delictes d’Odi i Discriminació. Aquesta oficina es complementa i es coordina amb la Unitat Central d’Investigació de Delictes d’Odi i Discriminació, dependent de la Comissaria General d’Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d’aquesta tipologia delictiva.

El Cos dels Mossos també ha recordat la importància de denunciar qualsevol fet delictiu per lluitar contra la xifra oculta i acabar amb la impunitat amb la qual actuen els agressors, sobretot en aquest tipus de delictes.