El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat aquest dijous els recursos d'empara dels exconsellers Dolors Bassa i Joaquim Forn contra la sentència del Tribunal Suprem (TS) que els va condemnar per un delicte de sedició per la seva participació en el procés. De la mateixa manera que amb el recurs de l'exvicepresident Oriol Junqueras, les dues sentències han comptat amb els vots discrepants de tres magistrats.

En una nota informativa, recollida per Europa Press, s'explica que els vots particulars han estat els del vicepresident Juan Antonio Xiol i els dels magistrats María Luisa Balaguer i Ramón Sáez. Així, es replica la divisió en el ple que es va viure dimecres, quan sis magistrats van avalar la sentència de l'alt tribunal, Antonio Narváez i Cándido Conde-Pumpido es van abstenir i Alfredo Montoya no va participar en la votació.

Amb aquests dos recursos, el TC conclou la resolució dels deu recursos d'empara interposats contra la sentència 459/2019 de la sala penal del TS contra els líders del procés. Aquella resolució va condemnar els recurrents a les penes de presó i inhabilitació absoluta com a autors; uns, d'un delicte de sedició en concurs mediat amb malversació; d'altres, d'un delicte de sedició; i els últims, d'un delicte de desobediència.