Fenomen inexplicable

Una manada d’orques enfonsa un veler a l’estret de Gibraltar

Orcas viajando en grupo.

Orcas viajando en grupo. / Center for Whale Research

EFE

Una manada d’orques va enfonsar un veler a l’estret de Gibraltar. Els fets van passar el 31 d’octubre quan un grup de cetacis va colpejar una embarcació coneguda com a ‘Grazie Mamma II’. Després de la topada, el veler va acabar enfonsat i la seva tripulació va haver de ser evacuada. Es tracta d’una de les poques interaccions d’aquest tipus que se salden amb l’enfonsament d’un barco, ja que en la gran majoria de casos els animals no causen danys a les embarcacions afectades.

Segons ha relatat en xarxes socials la companyia polonesa Morskie Mile, especialitzada en rutes turístiques per diferents punts, entre aquests, l’Estret, el veler «va ser atacat per una manada d’orques. Van colpejar l’aleta de direcció durant 45 minuts i van causar greus danys i fugues». «Malgrat els intents de portar l’embarcació al port per part del capità, la tripulació i rescatistes del SAR, remolcadors portuaris i l’Armada marroquina, es va enfonsar a prop de l’entrada al port de Tànger Med», explica la companyia, que recalca que «la tripulació està sana, il·lesa i salva ja a Espanya».

‘Atacs’ a barcos

Els atacs d’orques a velers es venen produint a l’estret de Gibraltar i Galícia des del juliol del 2020. Es tracta d’un fenomen al qual encara busquen explicació experts i investigadors de la presència de cetacis a l’estret de Gibraltar, alguns en el seu pas migratori en dates estivals i d’altres d’assentats en famílies a la zona.

Davant l’alarma provocada per aquests episodis d’atacs, l’organització de Conservació, Informació i Estudi sobre Cetacis (Circe), col·labora amb el Ministeri per a la Transició Ecològica en el marcatge de les orques. El seguiment permetrà conèixer la localització dels exemplars en les últimes hores i elaborar un mapa setmanal de la zona aproximada on s’han estat desplaçant durant aquell període, explica Circe en un comunicat.

Aquesta informació es compartirà amb les administracions competents, que la difondran perquè la coneguin els navegants per tal de mirar de minimitzar el risc d’interacció, evitant o disminuint la navegació per aquestes àrees. Fins al moment, aquests atacs només s’havien saldat amb danys esporàdics, però ara les orques ja han produït el primer enfonsament d’un veler a l’Estret.