Paratges saturats

Google Maps i Wikiloc inclouran les restriccions d’accés a espais naturals com el Cap de Creus

Cap de Creus.

Cap de Creus. / FERRAN SENDRA

Guillem Costa

En els últims anys, Catalunya va començar a posar límit als accessos a certs <strong>espais naturals</strong>. Per exemple el cap de Creus i la carretera que connecta el Pallars Sobirà amb la Vall d’Aran pel nord. També s’impedeix l’estacionament en alguns pàrquings si no es té reserva prèvia.

A partir d’ara, totes aquestes restriccions s’incorporaran en les aplicacions Google Maps, Waze i Wikiloc, després d’un acord amb el Departament d’Acció Climàtica.

S’informarà de restriccions temporals per presència de fauna, massificació o risc d’incendi

L’objectiu de la mesura és que la gent segueixi les rutes oficials i, en cas que no ho faci, sigui conscient que està entrant en una<strong> pista </strong>per la qual teòricament <strong>no es pot circular</strong>. Així, es promou un ús més respectuós d’aquests llocs.

Zones sensibles

Quan algú pretenia accedir a un parc natural, sovint passava el següent: la ruta que oferia Google Maps no era l’accés oficial o es mostrava una ubicació no exacta o un espai extremament sensible. A partir d’ara, es mostrarà el recorregut ordenat per la Generalitat per arribar a aquests paratges. I en cas que hi hagi una restricció temporal, per risc d’incendi, nidificació d’aus o possible massificació, se n’informarà.

Les advertències s’incorporaran també en l’aplicació Waze, que forma part de Google i s’utilitza per a la navegació i el trànsit en temps real.

En el cas de Wikiloc, una aplicació que solen utilitzar muntanyencs i excursionistes, l’acord es proposa promoure que la gent que surt a passejar o a practicar senderisme vagi pels camins predissenyats i no passi per on vulgui. Mitjançant aquesta col·laboració entre l’Administració i les empreses, es podrà protegir la biodiversitat, amenaçada per l’<strong>alta freqüentació</strong>.

La conselleria es planteja estendre aquest acord perquè ajuntaments o diputacions puguin incloure també les seves ordenances respecte als espais naturals que regulen. Durant aquest estiu, un dispositiu de 85 informadorsambientals es dediquen precisament a promoure un ús cívic dels espais naturals.