CRISI CLIMÀTICA

L’abrasadora previsió del temps per a la segona quinzena de juliol

Previsió de calor extrema.

Previsió de calor extrema. / Pixabay

Esteban J. Mojica

L’onada de calor que ha arrasat el país amb rècords de temperatura es manté en ple apogeu durant el mes de juliol. La calor extrema ha superat els 40 ºC en moltes àrees, i ens deixa a tothom preguntant-se si aquesta situació es prolongarà en el que queda del mes. De moment, l’Agència Espacial Europea (ESA) ha advertit que la imminent arribada de l’anticicló ‘Cerberus’ pot portar a polvoritzar l’actual rècord de 48 ºC assolit a Itàlia fa dos anys.

Segons les tendències a 15 dies, reflectides tant per l’Aemet com per portals especialitzats, les temperatures seguiran per sobre del que és normal a gairebé tot Espanya, especialment al centre, sud i est del país, així com als arxipèlags. Tot i que no es pot predir si es produirà una altra onada de calor, el que sí que se sap és que la setmana vinent les temperatures tornaran a augmentar.

Mapa con la ola de calor del 10 de julio

Mapa con la ola de calor del 10 de julio / Copernicus

Dissabte, 15 de juliol, marca el començament de la canícula, el període estadísticament més calorós de l’any a Espanya. Durant aquest lapse, les temperatures arriben al seu punt màxim. La durada de la canícula varia segons la localitat, però generalment inclou des de mitjans de juliol fins a mitjans d’agost.

La canícula s’explica per diversos factors, com la posició del sol al cel i la radiació solar que reescalfa la Terra. A més, l’efecte regulador dels mars i oceans contribueix a fer que les zones costaneres no experimentin les temperatures extremes de les regions interiors.

En general, s’espera un cap de setmana d’estabilitat atmosfèrica a causa de la influència d’altes pressions, fet que significa temperatures elevades tot i que no tan extremes com en dies anteriors. No obstant, algunes zones del nord peninsular podrien experimentar inestabilitat passatgera.

Gente refrescándose en Alicante

Gente refrescándose en Alicante / Rafael Alcaide

S’ha de destacar que la canícula és en ple apogeu, i és comú observar temperatures entre 30 ºC i 35 ºC en moltes ciutats, tot i que aquests dies les marques s’acostin o superin dels 35 ºC a 40 ºC.

Les temperatures mínimes es mantindran elevades, especialment a les zones costaneres a causa de l’efecte de les anomalies tèrmiques de l’aigua. Les capitals registraran nits tropicals i algunes d’equatorials, especialment a les costes del Mediterrani i zones pròximes. La calitja també serà present, sobretot al sud i est d’Espanya, així com a les Canàries, tot i que s’espera que la seva presència disminueixi cap al final de la setmana i el començament de la que ve.

A les Canàries, els vents de l’est mantindran les temperatures a prop dels 30 ºC a les capitals, tot i que s’espera que tornin els alisis refrescants durant el cap de setmana per alleujar la calor i dissipar la calitja.

El anticiclón Cerberus puede volver a complicar las cosas

El anticiclón Cerberus puede volver a complicar las cosas / AGencias

En resum, tot i que la setmana vinent s’espera un clima estable i calorós, no es preveuen temperatures extremes com les d’aquesta setmana. A mesura que avança el mes de juliol, la calor persisteix, però amb una lleugera moderació.

Previsió de nou rècord en els pròxims dies

L’Agència Espacial Europea (ESA) va advertir aquest dijous que l’onada de calor extrem que està afectant nombroses regions d’Espanya, Itàlia i Portugal podria fer que se superi el rècord històric de temperatura a Europa de 48 ºC en els pròxims dies.

Després d’una primavera i un estiu primerenc marcats per les tempestes i inundacions, amb el mes de juny més calorós de la història al món, l’arribada des del Mediterrani de l’anticicló ‘Cerberus’ amenaça de fer saltar aquest rècord de 48 ºC, assolit a la ciutat italiana de Floridia fa tot just dos anys, l’11 d’agost del 2021.

Itàlia, Espanya, França, Alemanya i Polònia tenen actualment una onada de calor que ha portat els termòmetres per sobre dels 40 ºC en la primera quinzena de juliol, en la qual –segons l’Organització Meteorològica Mundial– el món va viure la setmana més calorosa des que n’hi ha registres.

El satèl·lit Copernicus Sentinel-3 de l’ESA ha captat la temperatura a Europa entre els dies 9 i 10 de juliol a partir de la quantitat d’energia que irradia la Terra, significativament més alta que la temperatura de l’aire, a la qual es refereixen els meteoròlegs.

Així, ha mesurat temperatures de 46 ºC a Madrid, 47 ºC a Sevilla i fins i tot algunes per sobre dels 50 ºC a certes regions d’Itàlia.

La calor actual coincideix amb el fenomen d’El Niño a l’oceà Pacífic, i això fa esperar que se superin més rècords meteorològics al món.

Subscriu-te per seguir llegint