Molts espanyols reconeixen tenir problemes per dormir. De fet, una enquesta de l´Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre hàbits i costums del somni en el nostre país demostra que el 71% dels enquestats tenen una mala qualitat de son, el qual afecta al nostre dia a dia.

Encara que per remeiar-ho intentem portar a la pràctica recomanacions saludables com sopar de forma lleugera o fer exercici abans d'anar a dormir, solem passar per alt un factor important que afecta a la qualitat del somni: la decoració del dormitori.

Aquests són només algunes de coses que haurien de sortir de la teva habitació si vols dormir millor.

Els aparells electrònics

Despertadors digitals, telèfons mòbils, ordinadors, televisions...aquests aparells electrònics emeten camps electromagnètics que afecten el ritme biològic del cos. Per aquesta raó, si no vols aixecar-te cansat al matí o tenir dificultats per dormir, hauràs de desterrar aquests objectes de la teva habitació.

Un matalàs de més de deu anys

Diversos estudis han demostrat que un matalàs que té més de deu anys deixa de ser completament saludable. És recomanable canviar-l´ho abans d'aquest temps, quan notem que hi apareixen embalums, fa soroll, perd fermesa o simplement per higiene.

Els coixins desgastats

Aquesta és una de les parts més importants i personals per aconseguir un bon descans. Tot i que no existeix una recomanació estàndard sobre el temps que un coixí ha de durar en el nostre dormitori, el seu desgast es fa més o menys evident i és probable que sigui hora de canviar-l´ho quan:

  • Els coixins d'escuma desgastades tenen embalums o deformitats.
  • En el cas dels coixins de plomes, caldrà pensar a canviar-les quan calgui sacsejar-la constantment perquè quedi esponjosa.
  • És recomanable dir adéu al teu coixí de làtex si aquesta comença a desprendre mala olor.

Així i tot, és recomanable netejar els coixins almenys dues vegades a l'any. Si mires l'etiqueta i tens sort el podràs rentar i assecar en la rentadora. Sinó, neteja´l utilitzant un detergent suau amb unes gotes d'olis essencials i fregant les taques amb un drap. Deixa´l assecar al sol i ruixa´l amb desinfectant abans de col·locar-li la funda.

La roba estesa

Tendir la roba dins de casa pot suposar un problema per a la salut, i més encara si es fa a l'habitació. En assecar-se, la humitat que hi havia a la roba s'acumula en l'ambient, facilitant l'aparició de floridura i fongs. Aquest augment de la humitat pot suposar un problema de salut per a persones que pateixen asma o que tenen un sistema immunitari feble.

Les mantes fines

Diferents estudis han demostrat que com més pesada sigui la manta, més fàcil se´t farà adormir-te. Això es deu al fet que el tacte fort però suau d'aquests teixits relaxa, afavorint una sensació de calma i comoditat gràcies al que es coneix com a pressió del toc profund. Amb aquesta pressió suau al cos, el nostre cervell segrega serotonina, l'hormona de la felicitat que es transforma en melatonina davant l'absència de llum. Per contra, el tacte lleuger de les mantes més fines el que fa és estimular el sistema nerviós.