Gamelab 2016 ha revelat per fi qui serà el Premi Llegenda: l'icònic programador i dissenyador de videojocs David Braben, creador entre altres de la saga Elite, un simulador espacial que va revolucionar el món gamer per l'ús de gràfics 3D wireframe amb eliminació de línia oculta. Aquest títol va destacar a més pel seu avançat motor i el model de final obert, signes d'identitat que l'han col·locat com un dels jocs més influents de la història.

El Premi Llegenda destaca una dilatada trajectòria que situa Braben com a referent mundial de la indústria tecnològica i del videojoc. Aquest guardó acumula un palmarès d'excepció, amb noms tan destacats com el creador de Pac - Man, Toru Iwatani; Mark Cerny, dissenyador de PS4; Hironobu Skaguchi creador de la saga Final Fantasy; el japonès Yu Suzuki, autor de Shenmue o el britànic Peter Molyneux, dissenyador de Populous o Fable.

Nascut a West Briddgford, Nottingham (1964), Braben va iniciar la seva trajectòria quan encara era un adolescent, però seria al 1984, amb el desenvolupament i llançament de Elite, creat al costat del seu company Ian Bell, quan va adquirir l'estatus de llegenda dins la indústria. La saga comptarà a partir de llavors amb diverses ampliacions, versions i seqüeles que la mantenen viva fins als nostres dies. De fet, al 2015, es va produir el llançament de Dangerous dirigida pel mateix Braben, un títol que ha rebut crítiques molt positives i ha aconseguit vendre més d'1,4 milions d'unitats a nivell mundial.

Al 1993, David decideix fundar la companyia Frontier Developments que encara presideix. Amb base a Cambridge, l'empresa és responsable de populars sagues com Dog's Life, diverses parts de RollerCoaster Tycoon o jocs basats en Wallace i Gromit, la creació estrella del gegant de l'animació anglesa, l'estudi Aardman Animations.

Una altra de les fites de la seva carrera, i que respon a la seva inquietud per acostar la tecnologia a les aules, és el desenvolupament de la Raspberry Pi, un ordinador de placa reduïda llançat al 2012 amb l'objectiu de fomentar l'alfabetització informàtica, escurçar la bretxa digital i generar un accés més universal a aquest tipus de dispositius.

El Premi Llegenda de Gamelab està patrocinat per l'Escola de Noves Tecnologies Interactives ENTI-UB, centre adscrit a la Universitat de Barcelona, líder en la formació universitària de videojocs i jocs aplicats a Espanya. El director acadèmic de ENTI-UB, Òscar Garcia Pañella, apunta la importància de premiar la carrera de Braben com un exemple a seguir per a qualsevol estudiant de desenvolupament de videojocs. "La formació en videojocs requereix de referents", assegura García Pañella.

Gamelab 2016 tindrà lloc del 29 de juny a l'1 de juliol a Barcelona. Compta amb el suport principal de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Col·labora l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives .