Un TAV provinent de França va arribar ahir al migdia a l'estació de Figueres-Vilafant amb una hora i mitja de retard per un descarrilament que va tenir lloc prop de l'estació de Narbona. L'incident, segons van informar des de Renfe, va obligar la companyia ferroviària espanyola a facilitar dos autobusos als passatges que arribaven d'aquest viatge perquè una vegada a Figueres es van trobar que el tren que enllaça amb Barcelona ja havia marxat. D'altra banda, l'Ajuntament de la capital altempordanesa ha enllestit les obres per millorar l'accés als vianants al vial que condueix fins a l'estació de l'alta velocitat.

El descarrilament d'un vagó del tren va tenir lloc ahir al matí a prop de l'estació ferroviària de la ciutat francesa i va provocar el retard de noranta minuts en el TAV que havia d'arribar a Figueres al migdia per enllaçar amb un tren convencional que portés els viatges fins a la resta de destinacions en direcció a Barcelona. Com que el comboi va arribar tard, la companyia va posar a disposició dels passatgers dos autobusos que, segons van explicar, no es van omplir completament.

Aquesta no és la primera vegada vegada que els trens d'alta velocitat francesos pateixen problemes que comporten retards en els enllaços amb les línies espanyoles. Fins a Figueres circulen per la via d'ample europeu en els TAV francesos de la companyia SNCF i una vegada aquí han de fer transbord en trens espanyols que acaben el trajecte fins a Barcelona pel tercer rail fins que estigui enllestida la línia d'alta velocitat. Això suposa que el tram Girona-Barcelona pot circular amb normalitat sense retards, però s'han de facilitar autobusos pels que arriben en el TAV francès que no pot continuar el trajecte per la via espanyola.

Una situació similar a la d'ahir es va produir fa cinc mesos quan una avaria va immobilitzar un TAV a Narbona amb un retard en aquella ocasió de quatre hores i, com ahir, els passatgers veien perillar l'enllaç amb Barcelona. Es va resoldre, com en aquesta ocasió facilitant autobusos pels que arribaven i havien de continuar el trajecte. Un incident de menys importància es va produir fa tot just dos mesos amb mitja hora de retard per la caiguda d'un tram de la catenària a la Catalunya Nord, just abans de Perpinyà.

Millora dels accessos

D'altra banda, l'Ajuntament de Figueres ha enllestit les obres de millora de l'accés per a vianants a l'estació del TAV, al carrer Pedreres. Els treballs, que ha dut a terme l'empresa Argon Informàtica són complementaris als que va dur a terme Adif al terme de Vilafant amb una passera també per a vianants per sobre de la riera Galligans i han implicat una ampliació de les voreres, una cruïlla al carrer Ramon Roig amb una plataforma elevada i un mur amb barana i rampa per connectar aquest espai.

L'actuació, que forma part del pla de millora endegat a la ciutat l'any 2007, ha permès millorar l'accessibilitat a aquesta zona del vial que connecta la ciutat amb l'estació i, alhora, eliminar les barreres arquitectòniques. Els treballs han comptat amb un pressupost de 97.190 euros i complementen l'actuació de l'administrador d'infraestructures ferroviàries Adif, que es va inaugurar fa algunes setmanes.