Juli Planas va anar a la platja de La Rubina, acompanyat del seu gos i la seva bici. Ja portava una estona amunt i avall quan, de cop, uns estrangers que li treien vint anys el van avançar amb unes bicicletes elèctriques, a una velocitat molt superior. I això el va fer pensar: "Les bicicletes elèctriques funcionen amb un sistema que empeny el ciclista en la pujada, i recarrega la bateria en la baixada". I aquest és el sistema que l'emprenedor figuerenc ha incorporat en els seus dos projectes.

Ara fa set anys, després de deixar durant un temps el món dels cotxes de carreres, va decidir investigar la tecnologia dels vehicles elèctrics. Es va associar amb el concessionari Scania per fer realitat els projectes de la seva empresa, Be Electrics.

En començar a investigar el mercat, va detectar que només existia una furgoneta híbrida amb caixa de canvis i que, en l'àmbit de vehicles de més de 3.500 quilos, no hi havia cap model. Aquí va arrencar el seu projecte, que es divideix en dues categories: lleugers i camions de grans dimensions.

Motor de combustió i elèctric

El primer projecte, que treballa des de fa sis anys, era crear vehicles de 3.500 a 7.000 quilos (furgonetes, automòbils de repartiment autobusos, entre d'altres) incorporant tecnologia elèctrica. A partir de la furgoneta Volkswagen Crafter, Planas oferirà tres opcions d'impulsió diferents. La primera és la combustió tradicional. La segona es tracta dels vehicles cent per cent elèctrics, pensats per a empreses públiques de serveis que no surten de la ciutat. I la tercera són els híbrids, destinats a empreses que necessitin vehicles de llarg recorregut.

Pel que fa a aquest últim mètode, cal apuntar que els convencionals s'engeguen amb el motor elèctric i, passada una estona, entra en funcionament el de combustió. En el sistema de l'emprenedor figuerenc Juli Planas, però, s'utilitzen els dos motors simultàniament. Aquesta és la gran diferència de la seva proposta ja que, de moment, no hi ha models com aquests al mercat.

Suposaria un estalvi d'un 20%

El segon projecte en què treballa, des de fa un any, té com a protagonistes els camions. Després de detectar la despesa que suposen aquest tipus de transports, ha decidit testar la tecnologia híbrida també en aquests vehicles de gran tonatge. Amb aquesta incorporació es podrien reduir en un 20% els costos de carburant. Aquests dos projectes actualment s'estan ultimant i calcula que, d'aquí a dos mesos, ja estaran disponibles.

L'element clau de tots aquests projectes són les bateries. Tot i que poden representar un gran estalvi econòmic, tenen tres inconvenients importants: el seu gran pes; l'elevat cost que tenen (les de la furgoneta de Planas, per exemple, costen 35.000 euros); i la dependència de punts de càrrega, encara insuficients i que obliga els conductors a estar pendents del nivell de la bateria.

A escala mundial, només l'1% de vehicles matriculats tenen sistemes elèctrics. Noruega és la més avançada, i la Xina és la regió que més en té, mentre que els Estats Units i Europa encara es mostren reticents a incorporar-ne.

L'Institut Narcís Monturiol, interessat a crear un grau superior d'Automoció orientat als vehicles elèctrics

Els alumnes de segon de GS d'Automoció del Monturiol van veure de prop el projecte

Juli Planas va presentar el seu projecte, divendres 26 de gener, als alumnes del Grau Superior d'Automoció de l'Institut Monturiol de Figueres. Va destacar la necessitat d'entendre el motors elèctrics d'una manera diferent als de combustió. Els primers, comentava, "disposen d'una part mecànica molt més senzilla, però requereixen molts de coneixements específics en qüestions com ara els programaris que els controlen o la gestió de les bateries". De cara a cursos vinents, el centre d'ensenyament figuerenc vol orientar aquest GS a vehicles elèctrics. "Aquí ens falten professionals preparats, i això ho pagarem car", apunta. Planas dona suport a aquesta iniciativa i remarca que cal formar professionals especialitzats en els cotxes elèctrics ja que se n'ha detectat una manca molt important en el sector.