L'Eduard té 18 anys i ha tret un 10 del seu treball de recerca. Ha estat tutoritzat pel professor de Física i Química Albert Camps Coromines. Estudiarà Enginyeria de disseny industrial i desenvolupament del producte a la UPC de Terrassa.

«La masia a l'Alt Empordà», de què va el treball?

És un estudi comparatiu de les masies catalogades a l'Alt Empordà i també conté el disseny d'una masia tipus, en format 2D i 3D. Vaig iniciar el treball amb la introducció d'un mas i d'una masia, la història de la masia, els espais i l'entorn.

Quins objectius té el treball?

El treball té quatre objectius: esbrinar si tots els ajuntaments de l'Alt Empordà tenen catàleg de masies; realitzar un estudi comparatiu; classificar les masies d'un municipi de la comarca a partir de la tipologia de l'arquitecte Josep Danés i dissenyar una masia en 2D i en 3D.

Per què va decidir fer aquest tema?

Entre altres motivacions tot ve perquè em vaig assabentar que la Llei d'Urbanisme de Catalunya estableix que els ajuntaments incloguin en la seva planificació urbanística un catàleg de masies i cases rurals susceptibles de reconstrucció o rehabilitació, ubicades en sòl no urbanitzable. Arran d'això, l'objectiu del treball va canviar: podia fer un estudi de les masies de la comarca a partir de les construccions incloses en els catàlegs de cada municipi i, alhora, classificar-ne algunes segons la tipologia de Josep Danés, sense excloure la idea inicial de dissenyar una masia en 3D.

Quines dificultats s'ha trobat?

Jo no diria que ha estat una feina difícil, però sí que la recerca d'informació per l'estudi comparatiu de les masies ha estat una tasca lenta i molt exhaustiva. De fet, dels 68 municipis que té l'Alt Empordà, 41 disposen de catàleg de masies; en total hi ha 1.007 construccions catalogades.

Una bona experiència, doncs.

El treball ha suposat una experiència molt enriquidora en l'àmbit personal; a banda dels objectius assolits, la recerca d'informació, les pràctiques dutes a terme i el treball de camp m'han permès entrar en contacte amb un món que no coneixia gaire.

Sorprès pel resultat?

Hi vaig dedicar moltes hores i estic content del resultat final. Em va fer il·lusió que presentessin el meu treball a concurs, mai, però, no m'hauria imaginat guanyar cap premi. Estic molt content.