La Festa de l'Anxova, amb el pregó de Jaïr Domínguez i l'entrega de l'anxova d'Or al cuiner Marc Ribas, posa punt i final a deu dies dedicats a aquest gran producte gastronòmic. En aquest sentit, avui és la darrera oportunitat per tastar les 43 propostes de la Ruta de la Tapa de l'Anxova.

"Sempre hi ha una lluita per saber qui és el millor del món, però en el cas de les anxoves això no passa, les millors del món són les de l'Escala, ningú no ho posa en dubte", remarcava el pregoner de la Festa de l'Anxova d'aquest any, el periodista, escriptor i guionista Jaïr Domínguez.

La jornada de la festa començava precisament amb el pregó i l'entrega de l'Anxova d'Or d'aquest any. "Aquesta és una festa amb una llarga trajectòria, de 26 anys, i va més enllà de la gastronomia, per ser un reconeixement al sector anxover, que és estratègic per al muncipi, i un homenatge per als escalencs i un element de promoció que dóna a conèixer l'Escala", destacava l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

També el president de la Unió de Saladors Històrics d'Anxova de l'Escala, Martí Callol, remarcava l'esforç que fa el sector anxover per adaptar-se als nous temps i que amb el pas dels anys "aquest producte de qualitat, també es converteix en un producte turístic de qualitat".

La Festa s'ha completat amb una cantada d'havaneres a càrrec dels Cantaires del Montgrí i la tradicional degustació popular de pa amb tomata i anxoves. Les persones que han participat a la degustació popular d'anxoves, podran bescanviar el tiquet de la degustació (que costa un euro) per una participació de 0,15 euros en un número de la loteria de Nadal, per gentilesa de l'administració de loteria Anxova Milionària de l'Escala.

Aquest any s'ha celebrat també la sisena Ruta de la Tapa de l'Anxova, que va començar el 23 de setembre i acaba avui diumenge, 2 d'octubre. En aquesta ocasió són 43 els establiments que ofereixen la seva proposta de tapa en què l'anxova ha de ser la protagonista. Els usuaris, amb una mena de passaport de la ruta en mà, han d'anar segellant aquelles que han tastat. Qui les hagi degustat totes i entregui el seu passaport completament segellat podrà votar quina ha estat la millor tapa de l'any i en aquesta ocasió, com a novetat, també quina li ha semblat més original. A més, entrarà en un sorteig d'un àpat al Celler de Can Roca per a dues persones.

Qui hagi aconseguit el segell de 26 tapes participaran en el sorteig de quatre tiquets de 50 euros per gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l'Escala, mentre qui segelli les 18 tapes de fora del nucli antic participarà en el sorteig de dues entrades per al festival Portalblau 2017 i 4 tiquets de 25 euros per gastar en comerços de la UBET.