Martí Armadà i Pujol (Vilabertran, 1956) és comerciant, però amb passat a la banca. L'any 2007 va accedir a l'alcaldia del seu poble i aquest és el seu tercer mandat. També va ser diputat provincial per ERC. Armadà repassa l'actualitat del seu municipi i les activitats d'estiu que s'ofereixen a Vilabertran

A l'estiu, Vilabertran no atura l'activitat...

Sí, més enllà de la resta de l'any -on tot pivota a partir del Centre Cívic-, a l'estiu, tenim la programació especial, que anomenem Estiu a la Plaça. Començarem l'última setmana de juliol i fins a la Festa Major i la Fira de la Poma.

Aquest cicle d'estiu està pensat sobretot per a la gent del poble, però vénen molts forasters, també?

Ens ve molta gent, sí. El primer any que vam programar aquestes nits d'estiu va ser una novetat i, no només vam aconseguir que la gent del poble sortís a la plaça, sinó que s'hi va afegir molta gent de fora, que, després, ha anat venint cada any.

Aquesta xarxa d'activitats no es pot separar de la feina que ha fet l'Ajuntament durant l'any per a la dinamització turística. Què han fet de nou?

L'any 2007 vam redactar un pla d'acció, que abastava tots els àmbits de la població. Aquest pla tenia uns objectius de promoció econòmica i turística. Aquest 2016, culminem el procés amb la construcció d'una oficina de turisme, complementada amb uns serveis públics i un magatzem que dóna suport logístic a totes les activitats que es programen al Paratge de la Font i a la plaça de l'Església.

Què ha de representar aquesta oficina de turisme?

Ha de ser un punt d'acollida de tota la gent que ens ve de fora. No sempre la Canònica està oberta i, per tant, això complementa aquesta joia de la corona oferint alternatives als visitants.

Ara que em cita la Canònica: tenen bona entesa amb la Generalitat per a la seva gestió?

L'entesa amb la Generalitat és excel·lent, però totes les iniciatives que havíem planificat han quedat aturades a causa de la crisi. Tots els projectes, inclòs el de l'hostatgeria, són vàlids, però sense pressupostos no es pot fer res. Tot serveix per dinamitzar el municipi.

Ja ha esgotat una quarta part del seu tercer mandat. Quina valoració en fa?

Positiva. Nosaltres sempre diem que fem un treball continu des del primer dia. El projecte de dinamització econòmica i turística es complementarà amb els nous aparcaments a les entrades del poble. Entre els quatre aparcaments -el del Triangle, Caboques, centre històric i Parc de la Font-, tenim unes 500 places d'aparcament. També estem acabant la reurbanització d'un carrer al centre del poble, l'antic carrer Príncep de Vergara, que passarà a anomenar-se carrer dels Prats.

Quedarà alguna assignatura pendent en vista el 2019?

La feina pública no s'acaba mai. És la grandesa de la gestió municipal. Les necessitats van canviant i sempre hi ha noves coses per fer, per adaptar-nos a cada moment. En els nou anys que portem, pràcticament hem assolit tots els objectius i hem actualitzat el poble, començant pels equipaments per a les persones i continuant pels serveis addicionals que feien falta.

La pedra a la sabata continua sent l'escola?

L'escola ens va quedar encallada amb la crisi, però, segons les últimes notícies que tenim, hi ha partida pressupostària a la Generalitat per aquest 2016 per a la redacció del projecte. No és el punt desitjat, que era tenir l'escola acabada, però sí que som al punt de partida, que és la redacció del projecte.

Mentrestant, la Torre d'en Reig segueix saturada...

Aquest any, com que els alumnes de l'escola ja no cabien a la Torre d'en Reig ni al mòdul prefabricat, hem habilitat un nou espai, a l'edifici de Can Rostoll, on hi ha l'escola-bressol i el dispensari mèdic. A la planta superior, hem habilitat uns 300 metres lliures que hem cedit a Ensenyament per posar-hi més alumnes. En aquest moment, els alumnes de Vilabertran estan repartits entre la Torre d'en Reig, en un barracó i a Can Rostoll. D'aquí ve la necessitat objectiva, que ningú qüestiona, de la construcció de l'escola nova.