Els 158 consellers regionals de la macroregió francesa que inclou la Catalunya Nord han ratificat que Occitània sigui el nom escollit per designar aquest territori, validant així la decisió majoritària que va sorgir en la consulta popular. En concret, el 44,9% dels més de 200.000 ciutadans que van votar al referèndum van escollir Occitània entre les cinc opcions que hi havia sobre la taula. Aquest divendres, 85 dels 158 representants polítics del consell regional que s'han reunit a Montpeller també han apostat per aquest nom, incorporant-hi un subtítol, Pirineus- Mediterrània; un afegit que podrà aparèixer en català, francès o occità. Una decisió que ja ha despertat el rebuig de diverses entitats i col·lectius catalanistes, com el SEM - que apostaven pel nom Occitània-País Català- i que han assenyalant que no s’hi senten representats. Ara, el consell portarà aquest nom a l'Elisi, qui té l'última paraula i decidirà el proper mes d'octubre el nom definitiu d'aquesta regió.

Aquest divendres a la una del migdia s’ha portat a terme la votació per validar el nom definitiu de la nova macroregió francesa. Finalment, després d’un debat acalorat, 85 dels 158 representants polítics reunits a Montpeller han votat a favor del nom Occitània - amb el subtítol de Pirineus-Mediterranis- 60 hi ha votat en contra i 9 s’han abstingut.

Uns resultats que no han agradat a les entitats nord-catalanes que des del principi havien apostat pel nom Occitània-País Català. També ha aixecat controvèrsia el fet que la seu de la nova macroregió es situarà a Tolosa de Llenguadoc. Una decisió que s’ha pres amb el suport de 115 dels consellers regionals, 34 abstencions i 2 vots en contra.

D’aquesta manera, la votació d’avui - que s’havia de prendre en base als resultats de la consulta- ha servit per validar l’opció sorgida arran del referèndum. En aquell cas, Occitània es va imposar clarament com el nom preferit entre les cinc opcions possibles que hi avia sobre la taula: Llenguadoc, Llenguadoc-Pirineus, Occitània, Pirineus-Mediterrània i Occitània-País Català. L’única opció que feia referència al País Català va quedar en quart lloc amb un 12,15% dels vots davant del 44,9% de persones que van apostar per Occitània. En total, unes 200.000 persones van votar en aquesta consulta.

Tal i com marcava la normativa francesa, el nom havia de ser ratificat pel consell regional i, posteriorment, elevat a l’Elisi, que té l’última paraula. Ara, el Consell d’Estat decidirà el proper octubre a París quin és el nom definitiu d’aquesta gran regió. Tal i com destaquen fonts i mitjans locals, el govern francès pot ratificar l’opció escollida pel consell regional o, en cas de no estar-hi d’acord, escollir-ne una altra.

Des del primer moment, diverses entitats nord-catalanes i col·lectius com el SEM van reclamar que si no s’apostava per la via Occitània-País Català s’estaria esborrant del mapa un territori, una llengua i una cultura. Per això, tal i com va detallar el portaveu del SEM, Pere Manzanares, des de l’entitat esperaven que el consell regional reflexionés sobre aquest tema. Per això, la decisió final que s’ha conegut aquest migdia els ha caigut a sobre com un gerro d’aigua freda. “La gent no s’hi sent representada”, ha assegurat Manzanares.

En aquest sentit, el portaveu ha detallat que la presidenta de la regió, Carole Delga, s’ha compromès ha implementar un seguit de mesures en defensa de la llengua i la cultura catalana. “Com una mena de compensació però això tindrà un efecte relatiu i no rebaixa la crispació que hi ha pel nom”, ha assegurat. Per tot això, des del col·lectiu avancen que no aturaran les seves reivindicacions i que demanaran al departament dels Pirineus Orientals, on es troba englobada la Catalunya Nord, que la paraula català sigui present en la nomenclatura de Pirineus Orientals. A més, també reclamen un reconeixement especial i que la Catalunya Nord tingui un estatut especial pel que fa a competències i pressupostos.