L'escriptora Najat El Hachmi pel seu llibre 'La filla estrangera' en la categoria de literatura en llengua catalana; el director fundador del diari 'Ara', Carles Capdevila; el productor Edmond Roch; l'actor Pol López i els Castellers del Poble Sec han recollit, entre d'altres, els Premis Ciutat de Barcelona, que s'han entregat aquest dilluns al Saló de Cent de l'Ajuntament, en un acte que ha s'ha emboltat de polèmica a causa d'un poema que el PP ha considerat ofensiu.

Ricardo Piglia per l'obra 'Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación' en llengua castellana i Paul Preston també han estat premiats però no han pogut recollir el guardó. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que els guardonats són un exemple "de voluntat creadora i innovadora i socialment compromesa". També ha tingut paraules de record per Muriel Casals i per l'activista Pablo Molano, que han mort recentment.

Aquest reconeixement té per objectiu guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o produeixen.

Incident amb el portaveu del PP

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha abandonat aquest dilluns l'acte dels Premis Ciutat de Barcelona en el moment en què la poetessa Dolors Miquel ha recitat, entre d'altres, el poema 'Mare Nostra', una versió eròtica del Parenostre que arrencava dient: "Mare nostra que esteu al zel, sigui santificat el teu cony, l'epidural i la llevadora, vingui a nosaltres el vostre crit, el vostre amor i força. Facis la vostra voluntat el nostre úter sobre la terra (...) I no permeteu que els fills de puta avortin l’amor, facin la guerra, ans deslliureu-nos d’ells pels segles dels segles...". Fonts del PP han explicat a l'ACN, que Alberto Fernández ha marxat de l'acte al considerar que el poema era "ofensiu".

Sense citar al líder del PP de Barcelona, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut agrair als valents que han "volgut trencar el gel al Saló de Cent, que no és fàcil". Així mateix, ha agraït a tots els participants i a la poetessa per "'dispintinar'-nos", com ha recitat en un altre poema. "La cultura, l'art, la ciència i la filosofia ens han de 'dispintinar'. Necessitem que ens 'despintinin' les idees, els prejudicis i les emocions per ser millors persones", ha afegit.

En la seva intervenció, el guanyador del premi de Disseny a l'exposició 'Disseny per viure' Òscar Guayabero, ha destacat que és una llàstima que el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, no estigui escoltant-lo ja que "s'ha ofès per una cosa que s'ha dit i no s'ofèn perquè hi ha 10.000 nens desapareguts per Europa".

"Amb els catòlics s'atreveixen a tot"

A través d'una piulada, Alberto Fernández ha explicat que ha abandonat els Premis Ciutat de Barcelona per la lectura del poema de Dolors Miquel. "No és un tema de creences religioses, sinó de respecte, i aquí aquest ha faltat quan es recitava com si fos una nova versió del Parenostre. Amb els catòlics s'atreveixen a tot, però segur que la seva llibertat no l'exerceixen igual quan se n'enriuen de l'Islam o dels musulmans".