Reivindicació ambiental

Fan 'autòpsies' a les escombraries per reclamar un canvi de model en la gestió

L'acció s'ha portat a terme a sis municipis d'arreu de Catalunya com Celrà o Girona

27.11.2015 | 07:40
Voluntaris obrint bosses a Celrà.

Entitats ecologistes, socials i ajuntaments que donen suport a l'Estratègia Catalana Residu Zero han portat a terme aquest dijous una acció conjunta anomenada 'Autòpsia al contenidor de rebuig'. Una iniciativa que s'ha basat en disseccionar i analitzar en profunditat les bosses d'escombraries que els ciutadans llancen al contenidor gris, el de rebuig, per veure si es recicla i, al mateix temps, denunciar l'excés de residus que es generen. Aquesta "autòpsia" s'ha fet a sis municipis d'arreu de Catalunya, entre ells Celrà, on s'han obert una quinzena de bosses d'escombraries de l'àrea d'emergència del poble, l'únic espai on es poden deixar les bosses de rebuig. "Cal un canvi del model de gestió de residus a tot Catalunya", ha explicat el batlle, Dani Cornellà.

Aquesta acció reivindicativa s'ha dut a terme a sis localitats catalanes: Barcelona, Badia del Vallès, Girona, Sabadell, Les Borges Blanques i Celrà. En alguns casos, s'ha realitzat de forma simultània. En concret, a Celrà, tot i que la iniciativa es volia fer a l'exterior, el fort vent que bufava a la zona ha fet canviar de plans i, finalment, s'ha portat a terme en un espai interior del centre cívic La Fàbrica, davant del consistori.

En tots els casos l'acció ha estat la mateixa. En primer lloc s'han extret diverses bosses d'escombraries dels contenidors de rebuig i, posteriorment, s'han anat classificant en funció de la seva gestió desitjable que es dividia en: compostar, reciclar, evitar, reutilitzar o redissenyar. Equipats amb bates fetes de paper, guants i mascaretes, els voluntaris han anat buidant les bosses d'escombraries i han anat repartint tot allò que trobaven. "Hem vist que tot i que a Celrà es recicla prop d'un 80% amb el model de recollida selectiva porta a porta, encara hi ha gent que no recicla", ha explicat el batlle de la vila, Dani Cornellà, qui ha participat en aquesta acció.

A l'interior de gran part de les bosses que han anat obrint en aquest municipi del Gironès, la desena de voluntaris participants s'han trobat amb vidre, papers, roba - com sabates o samarretes- i restes orgàniques, tot barrejat. Una situació que també s'ha anat repetint als altres municipis catalans. Segons els organitzadors, l'acció ha servit per demostrar que la major part dels materials que van a parar als contenidors de rebuig són productes recuperables i reutilitzables. Per exemple, en el cas dels 53,3 quilograms analitzats a Barcelona, un 21,6% d'ells eren compostables, un 27,7% caldria reduir-los i fer-los reutilitzables i un 12% eren reciclables.

Unes xifres que, segons les entitats i consistoris participants, demostren que les polítiques de recollida i gestió dels residus actuals són ineficaces ja que no eviten que productes o materials reciclables vagin a parar a abocadors o incineradores. Un fet que denuncien que suposa un "malbaratament de recursos econòmics", genera un impacte perjudicial pel medi ambient i suposa una oportunitat perduda pel que fa a la creació de llocs de treball en l'àmbit de l'economia verda.

Canvi del model de gestió i una Llei de Prevenció de Residus

Per això, tal i com ha explicat l'alcalde de Celrà, cal canviar el model de gestió de les deixalles i crear una Llei Catalana de Prevenció de Residus a tot Catalunya que aposti per evitar la creació de residus ja des de la fàbrica, fent pagar als productors per aquells envasos que després es converteixen en deixalles o residus difícils de reciclar. "Si hi ha gent que no recicla correctament això provoca un malbaratament i la necessitat que hi hagin infraestructures com incineradores que no volem", ha explicat el batlle.

Segons Cornellà, la solució està "a les nostres mans" i, de moment, el sistema més efectiu és la recollida selectiva de porta a porta, el model que des de fa dos anys han instaurat en aquesta vila. L'any 2012, Celrà era un dels pobles que menys reciclava de tota la comarca del Gironès; enguany es troba al capdavant de la llista, juntament amb Vilablareix. "Recuperem molt material que després venem i això suposa un increment dels nostres ingressos. Per això no hem de pujar les taxes de recollida de les deixalles que paguen les famílies del municipi", ha especificat l'alcalde.

Tot i això, segons ha pogut comprovar el mateix batlle, encara hi ha una part de la població i de la societat que no aposta per aquest camí. Actualment, a la vila existeix una àrea d'emergència – al costat de la deixalleria- on hi ha un contenidor de rebuig per aquelles persones que necessiten urgentment llançar les seves escombraries. Segons el batlle, hi ha una part dels veïns de la vila que llencen les seves deixalles allà però també reben les escombraries i bosses de ciutadans d'altres municipis propers que, al passar per la zona, aprofiten per deixar els seus residus. "De mitjana a Catalunya només es recicla un 30% i això és el que cal canviar; hem de ser capaços de ser un dels territoris més implicats arribant al 80% de reciclatge mínim", ha conclòs Cornellà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema