Si l'objectiu d'aquest article és donar a conèixer aspectes de la Catalunya del Nord, s'ha de citar forçosament el fet que aquestes darreres setmanes a Perpinyà s'ha celebrat el festival de fotoperiodisme més important que es fa al món, Visa Pour l'Image. Ja fa 27 anys que l'organitzen i en aquests temps s'han complert sobradament els objectius pels quals es va decidir crear: situar Perpinyà al mapa i portar-hi visitants. N'hi passen més de 250.000 i actualment la vila està considerada com la capital mundial del fotoperiodisme i per això, a finals d'aquest any, s'hi obrirà un centre permanent, únic en el seu gènere. "Visa" és una finestra al món i, malauradament, a cada edició es pot constatar que el món està malalt: guerres, drames, desastres, epidèmies ... Ho explicava molt bé el director d'aquest Setmanari, Santi Coll, la setmana passada a la contraportada, arran de la imatge del nen sirià de tres anys ofegat en una platja a Turquia quan la seva família volia escapar de la guerra. Una foto d'impacte de la qual s'ha debatut i mostrat molt a Perpinyà aprofitant la presència dels principals fotoperiodistes internacionals.

Una singularitat del festival és que la trentena d'exposicions es distribueixen per edificis habitualment tancats al públic i això fa que es valori un patrimoni força desconegut. Durant la primera setmana es fan projeccions nocturnes a l'aire lliure d'espectaculars fotografies en una pantalla de gairebé vint metres d'amplada i acompanyades amb música. Aquestes soirées, -com li diuen-, molt visuals, apleguen diàriament 2.000 persones i s'aprofiten per concedir els premis.

Per això reuneixen a patrocinadors, fotoperiodistes, directors i propietaris de mitjans de comunicació, polítics, empresaris o convidats entre els quals hi hem acompanyat alguns vinguts del Principat com ara el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila -habitual en la majoria d'edicions de Visa- o el president de la Diputació, Pere Vila.

De fet, des de la Casa de la Generalitat a Perpinyà (CdGP), hem iniciat una línia de col·laboració amb el festival que s'ha traduït, entre altres aspectes, en una presentació pública al Palau Robert de Barcelona i amb una exposició dels cartells de les anteriors edicions a la confluència del Passeig de Gràcia amb la Diagonal.

El Visa coincideix en els mateixos dies amb el festival Off, que fa vint anys van iniciar la Cambra de Comerç i Indústria de Perpinyà per aprofitar l'impuls que ja agafava el Visa, per muntar exposicions d'un caràcter més aficionat als comerços i establiments del centre.

La CdGP està considerada la seu de l'Off i, al marge d'acollir dues exposicions i traduir els catàlegs al català, també hem fet que aquest festival es presentés als mitjans de comunicació de la demarcació de Girona, en un acte públic celebrat al col·legi de Periodistes i que va tenir la presència, entre altres, de l'alcalde de Girona, Carles ­Puigdemont.

Tant el Visa com l'Off ofereixen els seus catàlegs en francès, català i anglès, la qual cosa permet que la nostra llengua arribi a desenes de milers de persones de tots els continents.

Aprofitant aquesta vinculació amb els festivals, hem pogut mostrar a l'espai comercial del Centre del Món l'exposició Tossudament dels fotoperiodistes gironins Jordi Ribot i Joan Castro. El treball recull les espectaculars mobilitzacions que s'han fet a Catalunya demanant la independència.

Una exposició que ens ha servit per complementar amb imatges la pedagogia que ens toca fer sobre el moment que es viu a Catalunya i ensenyar als nord-catalans la base ciutadana i cívica que té el moviment independentista. A la Catalunya Nord, majoritàriament, es desconeixen molts perquès d'aquest procés, així com els seus orígens. En algun cas, com l'exalcalde i exsenador Jean-Paul Alduy -ha estat el polític més influent de la Catalunya Nord a les darreres dècades- s'ha manifestat públicament favorable a la Independència de Catalunya, cosa que li ha suposat rebre moltes crítiques com em reconeixia ell mateix.

Perpinyà també fa seu l'11-S

En aquest context polític, a la Casa de la Generalitat vam celebrar, dijous passat, la Diada amb la presència de més d'un centenar de persones -algunes vingudes des de l'Empordà- i amb la novetat, aquest any, d'incorporar un parlament sobre l'11-S. El ponent va ser el periodista i comissari del Tricentenari, Miquel Calçada. La celebració de la Diada és l'acte més transcendent que celebra la CdGP i és un punt d'encontre dels ciutadans nord-catalans que tenen una identificació plena amb el Principat.

Acabat l'acte es va celebrar un concert davant el Castellet, organitzat per l'ANC, que també va tenir una gran assistència. Es calcula que més d'un miler de nord-catalans van anar a la manifestació de la Meridiana.

Dalí més present a la vila

Si Visa situa Perpinyà en el centre del món del fotoperiodisme, Salvador Dalí hi va situar l'estació en el centre del món, fa 50 anys. Va ser l'any 1965 i ara s'han complert mig segle del seu viatge triomfal en tren entre Ceret i Perpinyà i l'aniversari es va voler celebrar. Va ser el 27 d'agost i, en aquests ponts entre els dos territoris que bastim des de la CdGP, van assistir als actes una atapeïda delegació empordanesa entre els quals hi havia, entre altres, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer; el regidor de Relacions Transfrontereres, Francesc Cruanyes; el president de l'associació Amics dels Museus Dalí, Carles Ayats, acompanyat per membres de l'entitat; i el president dels Amics del Castell de Quermançó, Josep Maria Martorell -un habitual a molts actes que es fan a Perpinyà.

També hi havia els gegants figuerencs Dalí i Gala. Tot això per inaugurar una columna de Jordi Palmada recordant l'efemèride i que l'Associació Amics dels Museus Dalí ha donat a la vila de Perpinyà. Ha quedat instal·lada en un dels laterals de la plaça de davant l'estació i permet fer més present el geni empordanès a la capital de la Catalunya del Nord i aprofundir els vincles que hi ha d'haver entre territoris transfronterers.