"Coses que no has de fer per no 'agobiar' al noi que t'agrada: controla't amb el whatsapp, no et precipitis, no li parlis dels teus exs, no mostris massa interès i no li critiquis els amics". Aquests són una petita mostra dels consells que es poden trobar al llibre 'Adolescents.cat' (laGalera50) escrit per Ernest Codina, Roger Carandell, Alba Martínez i Alèxia Salvà. El llibre es el fruit de tres anys de funcionament del web www.adolescents.cat, un mitjà digital per adolescents. L'amor, l'amistat i el sexe són les principals preocupacions dels adolescents. Carandell ha explicat a l'ACN que no estan preocupats per què seran de grans "sinó per si arriba el cap de setmana i podran lligar".

El llibre ha arribat recentment a les llibreries i desglossa tots els temes que han vist durant aquests anys que preocupen els adolescents. Codina i Carandell han reconegut que els principals problemes són l'amor, l'amistat i el sexe. El llibre es divideix en nou capítols: amor, parella, ruptura i desamor, amistat, autoestima, institut, facebook, twuitter i whatsapp, pares i sexe i l'obra acaba amb diferents tests. Es donen consells al llarg d''Adolescents.cat' en temes com "Com puc dir-li que m'agrada", "M'estic pillant del meu millor amic... què faig?", "7 persones per saber si és la persona ideal" o "Les cinc xuletes més comunes entre els estudiants".

Ernest Codina ha apuntat que el llibre no només està destinat a adolescents, sinó a persones de diferents edats. De fet, ha ressaltat que molts articles els fan a través de la seva experiència: "Tinc 27 anys i explico el que em pot passar a mi". "És un llibre per a totes les edats, tot i que una persona de 30 hi ha algunes pàgines que podria passar per alt". Així mateix, ha dit que els pares podran conèixer més els seus fills i també els pot agradar veure què els preocupa.

L'estil del llibre és molt directe, amb frases molt curtes i concises. En aquest sentit, Carandell ha assenyalat que no volien fer un llibre lineal amb un inici i un final perquè "als nens els ratlla molt. És un llibre que tu pots estar esmorzant o al metro i sempre hi ha un tema que et pot interessar". Codina ha destacat que el llibre no és una història, sinó que "si un té un problema d'amor pot agafar el llibre i trobar la solució".

L'objectiu, ha assenyalat, és que "a mesura que l'adolescent es va trobant amb problemes a la seva vida els pugui resoldre a través del manual". "L'adolescència és molt solitària", ha afegit, "perquè no es poden explicar els problemes als amics perquè es pot quedar malament i als pares menys".

No els preocupa el seu futur laboral

Roger Carandell ha dit que els adolescents "no estan molt preocupats pel què seran de grans, sinó per si arriba el cap de setmana i es podran 'liar' amb la persona que els agrada que per si seran arquitectes o bombers". Codina ha dit que això es deu a que els adolescents estan a ESO i s'ha mostrat convençut que si el web fos sobre universitaris la cosa canviaria molt.