L'Ajuntament de Vilafant va organitzar, a finals de febrer, la segona edició del Mencions Esportives, uns premis que pretenen reconèixer la tasca de clubs i esportistes del municipi. D'entre les quatre categories que hi havia, la novetat d'enguany era Faig esport malgrat... que valorava la superació. A través de la votació dels veïns vilafantencs, el guardonat va ser Eduard Collado, que té 36 anys, viu a les Forques i participa en triatlons, tot i tenir una vida agitada tant personal -és pare des de fa tres anys- com laboral, que no li facilita la preparació.

Actualment, és intèrpret per a la Generalitat de Catalunya, però la feina que li ocupa més temps és la d'instructor de vol i supervisor de cabina per a l'aerolínia de baix cost irlandesa Ryanair. "Dels 12 mesos que té ­l'any, calculo que en total en passo entre 3 i 4 a fora", explica el vilafantenc, que fa poc ha estat un mes i mig a Bulgària i aquest mes de març marxarà a Polònia i a Alemanya. Per tant, entrena quan pot.

"Una cosa és fer esport quan ets més jove i no tens tants compromisos; però ara tinc dues feines que no tenen un horari constant, no entreno tant com voldria i passo molt temps fora", comenta el membre del Triatló Tramuntana Figueres, que el dia de l'entrega del Mencions Esportives va coincidir precisament amb el garrotxí Nan Oliveras, triatleta professional convidat a l'acte i al qual Collado va aprofitar per a fer-li un parell de preguntes. "Com diu en Nan, si vols estar més o menys fi, requereix moltes hores; jo no les tinc i quan vaig a competir ho faig gairebé sense entrenar", subratlla. No obstant això, l'any passat va prendre part en algunes curses de triatló en llocs com Sant Pere Pescador, Montgat i Banyoles.

30 dies seguits a un gimnàs de Bulgària

Quan li toca viatjar, "sempre m'emporto les bambes i surto a córrer quan tinc un moment lliure, si estic dos o tres dies sense fer esport, tinc remordiments. A Bulgària, estàvem a 10 graus sota zero i vaig estar 30 dies seguits anant al gimnàs".

El camí del vilafantenc cap a les curses de triatló es va gestar nedant en el Club Natació Figueres i pedalant a l'Escala i Torroella de Montgrí, fins que el 2005 va debutar-hi amb dos amics més, Jorge Llorente i Pablo García. "Ara, en lloc de sortir de festa anem a entrenar, i tot i ser un esport individual, acaba sent d'equip; la majoria som amics abans de fer triatlons", comenta en referència al seu club. Collado, que va estudiar a l'escola Pous i Pagès per acabar anant a Alemanya i al Japó a cursar traducció i interpretació, destaca que la casa dels seus avis va ser la segona que hi va haver a les Forques.

Empenyent el cotxet del fill

A Ryanair, fa 13 anys que hi treballa: "Quan volo sóc supervisor de la cabina, soc qui coordino i es coneix com a sobrecargo, però ho combino amb instructor, en què faig formació per a pilots i auxiliars amb anglès". A més d'anar amunt i avall amb avió, des de fa tres anys és pare d'en Dídac, amb qui "quan era més petit anava a córrer amb ell, fent la volta a Figueres a les 7 del matí, empenyent el cotxet".