La trajectòria dels germans Salas, Jaime i Jose Luís, o del veterà Fèlix Estartús en el món del judo a Girona és molt llarga. Els històrics tornejos que s'han anat reconvertint en l'actual congrés, el munt de classes d'iniciació al judo en infinitat d'escoles, els entrenaments al rebedor del pavelló de Fontajau - ara també sota la graderia del de Palau - són la part més destacada del pòsit que ha anat deixant a la ciutat la tasca de l'Associació Girona Judo que, actualment, treballa amb al voltant de mig miler de joves judokes de manera regular. Des de fa tres anys també, i amb el suport de l'empresa Securitas i d'altres patrocinadors, els germans Salas, Estartús i més gent han fet un pas endavant amb la implementació d'un primer equip per competir al primer nivell estatal. El Securitas Girona- Judo s'ha convertit en el millor equip de Judo de Catalunya i un dels millors d'Espanya, segon el curs passat i tercer aquest a la màxima categoria, amb la decisiva ajuda de judokes de l'Europa de l'Est (georgians i ucraïnesos) que arriben becats pel Girona-Judo per viure, competir i ajudar a fer créixer el judo gironí.

«La veritat és que la feina que estem fent amb el primer equip és més valorada a fora d'aquí que no pas a Girona; potser a algú li ha sobtat que portem gent de fora per competir però no és res diferent del que poden fer molts equips d'altres esports», explica Jaime Salas que no té cap dubte que la presència en els entrenaments de judokes com Temo Khachidze ha servit per «aixecar el nivell dels nostres judokes com en Sergi Salas, en Gio Khabuliani o l'Edu Xargay i també per motivar als que venen per sota; la presència algunes tardes dels judokes del primer equip al mateix espai que els nanos de tretze o catorze anys és un gran al·licient per a ells».

L'aposta per un primer equip potent continuarà passat l'estiu al Girona-Judo, tot i que aquesta temporada competiran de manera més selectiva a Europa del que ho van fer el curs passat, però Jaime Salas té clar que la prioritat del club continuarà sent la formació. Un cop descartada la sala de judo permanent que, anys enrere, l'Ajuntament de Girona havia previst primer al pavelló que no es va fer mai a La Devesa i després en un recinte específic a Can Gibert, el Girona Judo ha convertit n dels rebedors del pavelló de Fontajau, el més proper a les Ribes del Ter i que no se sol obrir mai, en la seva casa permanent. «És clar que ens agradaria tenir un lloc més estable, però allà estem molt bé. Té molta llum i a poc a poc hi hem d'anar fent petites millores per no haver de desmuntar-ho massa sovint», explica Salas que aquests últims mesos també ha aconseguit que l'Ajuntament li deixi muntar espai a sota les graderies del pavelló de Palau Sacosta, just davant de la tribuna, per tenir-hi de manera permanent uns tatamis. «El lloc no és ideal, però té potencial i crec que amb algunes millores i agafant més espai a Palau en poc temps tindríem un nombre encara més important de nens i nenes fent judo allà».

La lluita per la millora de les condicions d'entrenament és una de les constants de Jaime Salas, que té molt bones paraules per a la regidora d'Esports Isabel Muradàs i el seu equip, però també per incrementar la qualitat tècnica dels entrenaments que seguiran coordinats pel seu germà Jose Luis. En els últims mesos, a més, el club ja ha comptat amb l'ajuda d'un dia a la setmana del judoka basc Kenji Uematsu que dirigirà regularment un dels dies d'entrenament dels grups més avançats. Uematsu, antic campió d'Europa absolut, viu a Barcelona on fa tasques d'assessorament tècnic per la Federació Catalana. I, de cara a la temporada vinent, l'Associació Girona Judo també incorpora a la històrica exjudoka figuerenca Fàtima Ribot que, un cop acabada la seva carrera sobre els tatamis, va tornar a fer un parell d'anys d'Alacant on vivia i competia per fer de professora de judo al grau universitari de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport a l'Euses de Salt. Ribot va ser set cops campiona d'Espanya en diferents categories.

Formació de joves judokes, tant a Fontajau com a Palau;?pla d'introducció del Judo a les escoles a través d'acords amb Consells Esportius i Diputació; i també aquesta tercera pota de l'Associació Girona Judo que és el primer equip patrocinat per Securitas. Un conjunt que tornarà a tenir una composició mixta entre judokes de la casa i altres becats que arribaran de l'est, aquest cop segurament d'Ucraïna, després dels contactes que la gent del Girona -Judo va fer la setmana passada a Castelldefels en una estada de tecnificació que la Federació Internacional de Judo on hi havia molts judokes que seran olímpics aquest estiu a Rio i en la qual els gironins van participar amb Àlex Salas, Gio Khabuliani, Nicon Zaborociuc, Sergi Salas i Temo Khachidze.