Colòmbia i Uruguai se citen aquesta nit a Maracaná a la recerca d'uns quarts de final del Mundial marcats tant pel comiat anticipat per sanció del golejador celeste Luis Suárez, com per la pressió que pugui tenir l'equip cafeter, que mai ha assolit aquesta instància en una Copa del Món.

Maracaná acollirà un enfrontament condicionat pels dos motius. Per a Colòmbia, impulsada pels bons resultats en la fase de grups, el problema pot ser com gestionar l'ansietat. De l'Uruguai, la resposta és incerta després de perdre la seva màxima estrella, sancionada amb nou partits de suspensió per mossegar Giorgio Chiellini durant l'últim duel contra Itàlia.

El conjunt colombià ha tingut un recorregut impecable; tres partits, tres victòries. El seu tècnic, l'argentí José Pekerman, podria encadenar el seu novè duel en un Campionat del Món sense cap derrota amb la suma del seu treball amb l'Argentina, a Alemanya 2006, i el recorregut realitzat fins ara amb Colòmbia.

La selecció de l'Uruguai, mentrestant, arriba al decisiu partit tocada després de la suspensió de nou partits de la seva estrella Luis Suárez decidida dijous per la FIFA. Aquest càstig ha representat el comiat del Mundial per al màxim golejador històric de la celeste, amb 41 gols, i un cop anímic fort per a la plantilla. Suárez ha marcat la meitat dels gols de l'Uruguai en el que va del torneig (dos de quatre). Tot el que ha passat amb Suárez ha causat "indignació i impotència" a la plantilla, segons va afirmar el seu capità, Diego Lugano, en un missatge al Facebook.

El seleccionador uruguaià Oscar Washington Tabárez encara no té definit qui serà el seu substitut i, de passada, analitza de quina manera intentar sorprendre Pekerman, a qui coneix des de fa anys. La tasca no serà senzilla i suposa mobilitzar diverses peces. Una opció és el retorn a l'equip de Diego Forlán. També tenen opcions Stuani, en menys grau Abel Herández i fins i tot no es descarta algun tapat amb el qual l'entrenador celeste busqui aquesta sorpresa.

El gran maldecap

Com dissimular la baixa del seu millor jugador en el partit que defineix la continuïtat o el comiat de l'Uruguai en el Mundial, davant Colòmbia, és, com no podia ser de cap altra manera, el gran maldecap per a Washington Tabárez. La missió no sembla gens senzilla. I és que el golejador uruguaià, per les seves qualitats però també pel seu caràcter combatiu, aquest mateix que l'ha portat a tenir diverses sancions durant la seva carrera, no passa mai desapercebut, ni per al seu companys ni molts menys per als rivals.

La sanció de nou partits i quatre mesos sense jugar ha deixat la celeste coixa. No té Uruguai cap altre futbolista amb condicions similars i l'entrenador analitza qui pot ser la millor opció, tenint en compte també el rival.

Al tècnic celeste l'inquieta qui farà de Suárez però no deixa de mirar de reüll a la defensa perquè "defensar no és cap mala paraula, i el futbol és equilibri", va afirmar. Això sí, el cop moral que ha rebut la plantilla és de campionat i aquí és on aspira agafar-se Colòmbia per plantar-se a quarts de final per primera vegada.