Diego Costa, autor del gol del triomf i d'un partidàs que va portar de corcoll tot el Reial Madrid, va destrossar l'estadística de catorze anys sense guanyar de l'Atlètic de Madrid en un derbi madrileny en Lliga i ho va fer amb un excel·lent plantejament de Diego Pablo Simeone, que no va tenir resposta d'un rival a mig fer..

Simeone va donar un recital d'entrenador al Santiago Bernabéu. Magistral en el seu estudi del rival, en el seu plantejament i la mentalitat guanyadora que ha inculcat a l'Atlètic de Madrid. Va explotar els defectes d'un Reial Madrid en construcció. A meitat de camí en la definició de qualsevol estil que no sigui basar-se en les seves individualitats. Sense espais per córrer va aparèixer la desesperació madridista. Anticipació a Isco. Ajudes defensives contra Cristianp Ronaldo. Reducció d'espais pel centre que obligués a jugar per bandes. El futbol del Reial Madrid va acabar reduït a les carrere de Di María a la primera part i a la lluita en la segona. Simeone sabia on feia mal al rival.

El derbi es va trencar per un greu error de Di María i per la brillantor de Koke. L'argentí va voler treure una d'aquests contraatacs letals i es va veure frenat en sec per Filipe Luis. La pilota va caure a Koke]que va inventar la passada a l'espai per deixar sol a Diego Costa. El brasiler va definir amb senzillesa, de dreta a sota davant la sortida de Diego López. El Reial Madrid necessitava Isco entre línies i enyorava Mesut Özil. L'alemany canviava el sentit del joc quan entrava en acció. Ningú va assumir aquest paper i l'únic remat a porta del primer acte va arribar d'un centre de Di María i un cop de cap de Benzema que no va tallar de primera Courtois. Juanfran va evitar el gol. Els primers xiulets de l´era Ancelotti al tècnic van arribar aviat. Ningú va entendre la substitució d´Isco quan més entonat estava. Però va sortir Morata que va estar en totes les accions del final.

Va poder empatar el Reial Madrid en l'empenta final després de veure com el travesser impedia posar la cirereta de Koke al seu partit. Va retallar amb la dreta i va buscar l'esquadra amb l'esquerra. Un remat en tisora de Morata, un altre al lateral de la xarxa i un excés de confiança de Courtois que li va poder costar car quan Bale gairebé marca en pressionar, van tancar un partit d'impotència madridista i màxima felicitat atlètica. Es reforça la candidatura al títol sota la batuta de Simeone mentre que el Reial Madrid veu com se'n van els seus dos rivals mentre intenta definir un estil.