Anàlisi del sector de la construcció

La falta de sòl tensa l’oferta d'habitatge a les ciutats

Un informe de la càtedra Habitatge i Futur de la UPF i APCE detalla l’evolució del negoci de la promoció i la construcció residencial: més sólidesa però menys volum

Els autors de l'informe ressalten que existeix més demanda de la qual l'oferta residencial por assumir i, per això, reclamen un increment del parc protegit d'habitatge

Promoció d'obra nova en construcció.

Promoció d'obra nova en construcció.

Víctor Fúser

Podria semblar que hi ha pocs àmbits tan inamovibles com el de la promoció i construcció d’habitatges, però resulta més aviat al contrari. El sector ha experimentat una notable transformació en les últimes dues dècades, empès pel context econòmic, la alta de sòl i el canvi d’hàbits, així com la concentració de la població a les zones urbanes. A tall d’exemple, una dada que resulta reveladora: només el 18% de les compravendes a Espanya corresponen actualment a l’obra nova, quan suposaven el 50% del total entre el 2007 i 2021. Una evolució –i una definició dels reptes de futur– que queda recollida a l’informe que va presentar ahir la càtedra d’empresa Habitatge i Futur de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE).

Es tracta del cinquè policy brief publicat per la càtedra, que en aquesta ocasió porta per títol 'Evolució del sector de la promoció i la construcció residencial en l’última dècada: canvis, finançament i debilitats'. Ha sigut elaborat per Mia Torner, estudiant del doble grau de Dret i Economia a la UPF, amb la coordinació del professor Josep Maria Raya, director de la càtedra i catedràtic d’Economia Aplicada al TecnoCampus-UPF. Un extens estudi que constata un canvi de tendència, però també certifica que després de la crisi immobiliària i la covid-19, la indústria promotora i constructora a Catalunya és més reduïda, si bé més sòlida, sanejada i professionalitzada.

Zones tensades

L’informe reflecteix una evidència que també es pot notar a peu de carrer, com és l’efecte sobre els preus de l'habitatge, especialment a les zones més tensades. Els autors efectuen en el text una anàlisi en profunditat dels múltiples factors que condueixen a aquesta situació, com la carència de sòl en els principals nuclis urbans, la reducció del finançament bancari, el dèficit de vivendes protegides, l’increment de la demanda de lloguer o l’augment dels costos dels materials. «El canvi que s’ha produït en el sector durant els últims 15 anys ens ha portat a la situació actual, en la qual la demanda supera molt la producció i tensa els mercats, especialment el de lloguer,» explica Josep Maria Raya.

A aquests condicionants externs se n’hi afegeix un altre d’intern, segons l’estudi de la càtedra Habitatge i Futur. I és que les tècniques de construcció a Espanya han evolucionat poc durant els últims anys, posicionant el sector com un de més retardats en l’adopció de noves tecnologies. «Això suposa un repte per a les empreses, que necessiten una transició cap a la industrialització i digitalització» assenyala Mia Torner. El document també assenyala la necessitat d’una col·laboració més gran publicoprivada, tal com remarca Marc Torrent, director general d’APCE: «Considerem que és una eina fonamental per incrementar el parc assequible i social d’habitatges. Necessitem polítiques públiques que fomentin aquest tipus de fórmules i una dotació pressupostària que ens acosti als nivells europeus».

Fortaleses, debilitats i reptes

Aquests són els principals canvis que ha experimentat el sector de la promoció i la construcció a Catalunya en l’última dècada, segons el recent estudi de la càtedra Habitatge i Futur:

- Menys crèdit: Les polítiques de concessió són ara més estrictes, si bé els autors deixen clar que no es tracta d’una restricció del crèdit, sinó d’una «prudència bancària» més gran.

- Menys compravenda: Transició cap a una demanda de lloguer més gran a causa de l’encariment de la vivenda i la falta d’estalvi previ un menor accés al crèdit i canvis en les preferències dels consumidors.

- Augment dels preus de matèries primeres: El maig del 2022 es va registrar un augment interanual dels costos de la construcció del 19,5%, amb un increment acumulat del 37,6% en els últims 10 anys.

- Zones tensades en els nuclis urbans: Insuficiència del volum d’oferta immobiliària a les zones d’elevada concentració de població i activitat econòmica.

- Envelliment de la mà d’obra: Després de la pèrdua de teixit empresarial provocada per l’última crisi immobiliària, no s’ha reincorporat mà d’obra jove. El 70,8% dels treballadors del sector de la construcció tenen actualment entre 30 i 55 anys.

Guanyadors del Premi APCE 2022

Guanyadors del Premi APCE 2022 / APCE

Tercera edició dels premis APCE

A fi de reconèixer la bona feina en l’àmbit de la promoció i la construcció d’habitatge, l’Associació de Promotors de Catalunya ha convocat la tercera edició dels Premis APCE, que vol posar de relleu la condició del sector com a agents clau de generació de valor i d’impuls de l’economia, el progrés i el benestar de la societat catalana. La presentació de candidatures està oberta fins al 7 de juny.

Aquests premis compten amb diverses categories, com la d’Innovació i Tecnologia, que vol reconèixer l’ús de tècniques innovadores i d’avantguarda en la construcció o promoció d’edificis residencials o d’oficines, així com l’aplicació de les tendències en innovació i l’ús de l’última tecnologia en materials. Per la seva banda, la categoria de Sostenibilitat distingirà empreses o institucions que hagin realitzat un projecte innovador de nova construcció o de rehabilitació d’edifici residencial o d’oficines que comporti millores en el seu comportament ambiental.

Millorar la societat

Al seu torn, hi haurà un premi dedicat a la Regeneració Urbana i Rehabilitació, en el qual es valoraran les actuacions de desenvolupament urbà que contribueixin en aspectes importants per a la societat, inclusió, compromís sostenible, millora de la qualitat del medi urbà, etcètera. En la mateixa línia, el premi Implicació en el Territori reconeixerà la tasca d’empreses ubicades a Catalunya per a les quals la innovació i la sostenibilitat siguin valors fonamentals que contribueixin a la transformació del territori, la creació d’ocupació i al desenvolupament del talent.

Finalment, la categoria de Compromís Social premiarà els projectes d’empreses i institucions que hagin aconseguit una transformació en la societat amb mètodes innovadors. O bé que contribueixin a la resolució d’un problema social o a una millora efectiva i sostenible de la vida de les persones.

Els guardons compten amb un jurat format per representants d’organitzacions, institucions i entitats empresarials reconegudes i representatives de l’àmbit de l’habitatge i l’urbanisme a Catalunya.