Els ministres d'Economia de l'Eurozona han avalat aquest dilluns l'aplicació del programa de rescat bancari a l'Estat espanyol. "Celebrem que el programa avança en bona direcció i estem satisfets que les seves condicions s'han complert fins ara, tot i que hi havia uns terminis ambiciosos", ha assegurat en roda de premsa des de Brussel·les el president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem. El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, ha indicat que "la reparació del sector bancari espanyol està en marxa" i s'estan fent passos "essencials" cap a "la normalització de les condicions de crèdit per a les llars i les empreses, especialment les pimes".

L'Eurogrup ha aprovat aquest dilluns al govern de Mariano Rajoy per aplicar totes les "condicions" del rescat bancari de 40.000 milions d'euros que va rebre de la Unió Europea per a sanejar el sistema bancari.

Però el seu president, Jeroen Dijsselbloem, ha demanat que no s'abaixi la guàrdia. "Ara serà important mantenir l'impuls reformista i garantir que els reptes que queden per endavant es puguin anar superant", ha destacat l'holandès.

El comissari d'Afers Econòmics i vicepresident de la CE, Olli Rehn, també ha reiterat que Espanya segueix la línia que marca Brussel·les. "Les condicions del memoràndum d'entesa s'estan complint", ha destacat.

"Les recapitalitzacions que ha permès el rescat, sumades a la transferència dels actius tòxics del sector immobiliari a la societat de gestió d'actius (el banc dolent, Sareb) han ajudat a estabilitzar el sector bancari", ha defensat Rehn.

Pel comissari, el rescat "combinat amb l'estabilització dels mercats financers" és "un pas essencial cap a la normalització de les condicions de crèdit per a les llars i empreses espanyoles, especialment les pimes".

Rescat a Xipre

A més de la situació a Espanya, els ministres d'Economia també han debatut a Brussel·les el possible rescat per a Xipre. "Probablement aconseguirem un acord aquest mes de març", ha assegurat Dijsselbloem, que ha celebrat que Nicòsia ja tingui un nou govern amb el qual els ministres de l'euro puguin "treballar per trobar una solució per a Xipre".

El president de l'Eurogrup s'ha mostrat confiat que l'acord pel rescat de Xipre permetrà "estabilitzar" l'illa i tota l'Eurozona. Amb tot, durant la roda de premsa Dijsselbloem ha evitat confirmar com funcionarà el rescat, i si els creditors hauran d'assumir pèrdues.

"L'Eurogrup ha estat informat de la feina preparatòria per acabar un memoràndum d'entesa i que el nou govern de Xipre ha acordat que hi hagi una avaluació independent de la implementació del marc contra el blanqueig de capital en el sistema financer xipriota", assegura el comunicat de l'Eurogrup difós a la premsa.

Irlanda i Portugal

A l'Eurogrup d'aquest dilluns els ministres de l'Eurozona també han parlat sobre la possibilitat d'oferir a les rescatades Irlanda i Portugal més temps per retornar el diners que els va prestar la Unió Europea. El ministre irlandès d'Economia, Michael Noonan, ha explicat als periodistes de Brussel·les que Dublín proposa una extensió d'uns 15 anys. De moment, però, i segons ha explicat Dijsselbloem a la roda de premsa, encara no hi ha res confirmat.

El president de l'Eurogrup ha assegurat que hi ha hagut unes "converses positives" sobre Irlanda i Portugal, però que els detalls "tècnics" de qualsevol ampliació en els terminis de retorn del deute encara no s'han discutit i que se'n parlarà "probablement a l'abril".