Rupià ja té la seva pròpia monografia dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Escrita per Jesús Culebras, es presenta aquest r dissabte 2 d'abril, a les 12.30 h, al Teatre Municipal del poble. El llibre és el número 180 de la col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l´Obra Social "la Caixa".

La presentació serà a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; del director de l'oficina 31 de la Bisbal d'Empordà, Rafel Mateu; de l'autor del llibre, Jesús Culebras i de l'historiador baixempordanès, Joan Badia.

El llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i present d'un dels pobles més carismàtics del Baix Empordà, Rupià. El llibre és el resultat de la investigació del que ja s'ha publicat i del que s'ha trobat inèdit en els arxius particulars, comarcals, etc., així com de la recopilació de la memòria oral d'alguns dels seus habitants. L'edició d'aquest número s'ha plantejat amb l'objectiu, en primer lloc, que pugui ser la base d'un futur treball extens, i, en segon lloc, que serveixi per donar a conèixer aquest lloc a totes les persones interessades en la recuperació de la història i de la cultura del nostre país.

El poble de Rupià es troba situat al peu dels darrers contraforts nord-orientals del massís de les Gavarres. Limita al nord amb Foixà, a l'est amb Parlavà, al nord i al sud-oest amb Corçà, i a l'oest amb la Pera. Per les seves construccions (castell, muralles, carrers, cases senyorials, església...) la Generalitat de Catalunya va declarar-lo conjunt historicoartístic. El llibre consta de trenta-nou capítols a través dels quals l'autor ha anat desglossant la història i les característiques més destacades d'aquest municipi.