El temporal de pluges que des de diumenge passat ha afectat Catalunya, i que ja amaina, ha deixat fins a 190 litres d'aigua per metre quadrat en el litoral i ha omplert els rius i els pantans de les conques internes catalanes, que ja estan al 85% de la seva capacitat màxima.

Segons que han informat Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les precipitacions registrades des de diumenge han deixat més de 100 litres per metre quadrat d'aigua en diversos punts del prelitoral, com els 190 de Puig Sesolles, al Vallès Oriental (Barcelona); els 171 de Viladrau (Osona) i els 149 de Mas de Barberans (Montsià).

Altres punts amb pluges intenses i copioses han estat a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), amb 132 litres per metre quadrat; el Parc Nacional dels Ports (Tarragona), amb 128; Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), amb 120; Prades (Baix Camp), amb 110; i el Parc Natural del Montseny (Vallès Oriental), amb 105.

Les precipitacions han acumulat una major quantitat d'aigua en els principals relleus muntanyosos del prelitoral, mentre que a les comarques prepirinenques les pluges han estat de menys importància i només s'han superat els 50 litres per metre quadrat en el sector oriental.

Les pluges també han omplert els rius catalans, com el Ter i el Tordera, especialment pels desembassaments d'alguns pantans.

Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), s'han obert les comportes de l'embassament del Pasteral -cosa que ha augmentat el cabal del tram final del Ter-, per un increment de l'aigua acumulada, i també en el de Boadella.

De fet, les pluges intenses i intermitents que han caigut a Catalunya des del passat 6 de novembre han omplert els pantans de les conques internes, que han passat d'atresorar 555 hectòmetres cúbics -el 80% de la capacitat- a acumular 593 hectòmetres cúbics -el 85%-.

La previsió del Servei Meteorològic apunta que les pluges quedaran ja restringides aquesta tarda al litoral i prelitoral, on cada vegada seran més disperses i menys intenses.

A més, amb vista a demà dijous i a divendres es preveu una certa estabilitat, encara que demà al matí pot haver-hi alguns xàfecs aïllats a l'extrem sud del litoral i prelitoral, mentre que el cap de setmana tornarà a estar passat per aigua perquè s'acosta una nova pertorbació que afectarà molts punts de Catalunya.

Davant l'estabilització de la situació meteorològica, Protecció Civil ha rebaixat aquest matí la fase de prealerta el pla d'inundacions Inuncat.

Des de dilluns passat a la matinada, el telèfon d'emergències 112 ha atès 470 trucades per incidències provocades per la pluja, tot i que cap d'importància.

Les pluges caigudes apareixen com la causa principal de la caiguda aquest matí d'un pi d'uns 20 metres d'altura en el districte de Gracia de Barcelona, que no ha provocat ferits ni danys materials, i d'una esllavissada de pedres a la via del tren a Aguilar de Segarra (Bages), fet que ha obligat a cobrir per carretera el trajecte entre Manresa i Calaf, de la línia R12 de Rodalies.

El temporal també ha dificultat el trànsit en diversos punts de la xarxa viària catalana, com en la C-58, a Monistrol de Montserrat, que es va haver de tallar dimarts per esllavissaments, o algunes carreteres locals que s'han hagut de tancar per la forta pluja, com la GIV-6101 a Pedret i Marzà (Alt Empordà) i la GIV-6226 a Garrigàs (Alt Empordà).