Una trentena de localitats catalanes, sobretot del Garraf, Costa Daurada i Costa Brava, veuran aquest estiu com augmenten els problemes de cobertura de telefonia mòbil a causa de la falta d'antenes, ha alertat avui el Col·legi d'enginyers tècnics de telecomunicacions de Catalunya.

Aquests problemes de connexió, habituals en diversos punts de Catalunya s'han agreujat en aquelles localitats que no han adaptat la seva normativa per facilitar la col·locació de noves antenes dins dels seus termes municipals i que cada estiu arriben a duplicar o triplicar la seva població, com és el cas de Cambrills-Vilafortuny, a Tarragona; L'Escala, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, a Girona, o Vilanova i la Geltrú i Sitges, a Barcelona.

En aquests sis municipis, els problemes es repeteixen des de fa almenys tres anys, encara que les fallades en la cobertura són també habituals a Arenys de Mar, Badalona, Castelldefels, Cerdanyola, Corbera de Llobregat, el Prat, El Vendrell, Gavà, Figueres, Lliçà d'Amunt, Puigcerdà, Salou, Sant Pol de Mar, Santa Cristina d'Aro o Tarragona capital, entre les localitats més afectades.

El degà d'aquest col•legi, Ferran Amago, ha indicat en roda de premsa que l'augment dels serveis que s'ofereixen a través de la telefonia o l'ús d'Internet amb connexió per telefonia mòbil fa que aquestes fallades de connexió siguin més importants a determinades hores del dia.

Amago ha advertit que aquesta situació suposa un handicap per al turisme de qualitat "de tercera generació" ja que cada vegada són més els visitants que utilitzen aquests serveis via mòbil o els qui aprofiten les seves estades a la costa per treballar a través d'Internet -via GPRS o UMTS- i que es troben amb nombrosos problemes per connectar-se.

En aquest sentit el degà, indica que algunes de les normatives municipals són molt restrictives amb la instal·lació d'antenes a la vegada que s'han quedat obsoletes ja que daten de finals dels noranta quan les noves tecnologies no estaven tan desenvolupades.

Una de les solucions per reduir l'impacte d'aquestes instal·lacions en els termes municipals passa perquè les operadores comparteixin emplaçament per a les seves antenes i que aquestes siguin menys visibles.

La transferència de dades de telèfons mòbils i connexions per Internet saturen les capacitats de les instal·lacions ja existents, ja que aquest sistema es connecta a la xarxa en una comunicació independent del senyal de veu, fet que provoca el col·lapse temporal, com han pogut comprovar molts usuaris que han presentat reclamacions a consum per aquesta situació.

El gerent del Col·legi, Salvador Ramón, ha dit que encara que l'increment d'antenes no creix en proporció al de l'activitat telefònica, hi ha hagut una quinzena de municipis, entre ells els de Barcelona, Mataró, Sant Pere de Ribes, Solsona, o Vic, que han solucionat en part els problemes que tenien.

Això no obstant, a Barcelona ciutat, malgrat les millores que s'han dut a terme, encara hi ha problemes de falta de cobertura a causa de la "restrictiva ordenança" en procés de revisió.

En concret, els punts de la capital en els quals es produeixen fallades són Via Julia, Zona Franca, Sagrada Família i Montjuïc i el passeig de la Bonanova, entre d'altres.

El col·legi d'enginyers tècnics destaca la falta de cobertura en alguns túnels importants de la xarxa de carreteres catalanes, el més important d'ells, pel nombre de vehicles que circulen cada dia pel mateix (49.000), és el de Parpes a la C-60.