Els Mossos d'Esquadra han detingut deu persones integrants d'un grup criminal que es dedicava a la venda i distribució il·legal de tabac a tot Catalunya. La policia va iniciar les investigacions al barri de Sant Martí de Barcelona, on es va saber que la venda de tabac de contraban a diferents bars havia augmentat mentre disminuïa la venda en els estancs de la zona. Els agents van estirar el fil i van descobrir un trama que comprova tabac a Andorra, l'emmagatzemaven a la Seu d'Urgell, i des d'allà el transportaven a altres magatzems de Rubí i Badalona per acabar de distribuir-lo. Els registres van acabar amb la intervenció de 12 vehicles, 3.000 cartrons de tabac i 12.000 euros en efectiu.

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal dedicat a la venda i distribució il·legal de contraban de tabac a diferents punts de Catalunya, provinent d'Andorra. Les investigacions van començar el novembre passat quan es va detectar que havia augmentat la venda de tabac de contraban al districte de Sant Martí de Barcelona, i que coincidia amb la disminució de la venda de tabac en estancs de la zona.

Els agents van coordinar llavors una investigació conjunta que els va portar fins a Andorra, com a punt de sortida de la mercaderia, que acabava en dos garatges de la Seu d'Urgell. D'un d'aquests garatges en sortien dos vehicles cada setmana, i de l'altre un cada dilluns, en direcció diferents punts del territori català. La policia va comprovar que dos dels detinguts eren residents a una urbanització de luxe de la Seu d'Urgell, compraven el tabac a Andorra i el transportaven amagat als baixos de vehicles d'alta gamma que ja s'havien modificat per aquesta finalitat.

Des dels dos garatges de la Seu, els vehicles transportaven la càrrega fins a un garatge privat de Rubí, i des d'allà, es transportava en furgoneta fins a la zona comercial de Montigalà, a Badalona. Allà, es lliurava la mercaderia i es desplaçaven fins a un traster de Badalona on feien la descàrrega i tornaven a la zona comercial per tornar la furgoneta, un procediment que es repetia fins a tres vegades al dia.

En aquest traster, es reunien per preparar les comandes i agrupaven el tabac en bosses d'escombraries que lliuraven primer en un bar de Barcelona. Els propietaris del local i un dels seus treballadors, també detinguts, s'encarregaven de distribuir el tabac al mateix bar o en domicilis particulars. Per portar-los als domicilis, comptaven amb la col·laboració d'un altre home, que s'amagava els cartrons a la jaqueta o en un carro de la compra.

La investigació, que va acabar el 25 de gener passat amb entrades i registres a domicilis i trasters (2 domicilis de la Seu d'Urgell, 1 de Sant Adrià i 1 del Masnou; un traster de Rubí i un altre de Badalona i 2 bars de Barcelona) i va acabar amb la detenció de nou persones, tots de nacionalitat espanyola. Es van intervenir 3.000 cartrons de tabac d'un valor aproximat de 125.000 euros, i uns 12.000 euros en efectiu, així com de 12 vehicles valorats en 325.000 euros. Els Mossos d'Esquadra encara busquen un membre més del grup. Els detinguts van passar a disposició judicial aquest cap de setmana i el jutge en va decretar llibertat amb càrrecs.

El cap de la comissaria de Sant Martí, Emili Martínez, ha explicat que els criminals compraven el tabac a Andorra a preu de majorista, ja que n'adquirien grans quantitats. Així mateix, ha explicat que el client final s'estalviava al voltant d'un euro per cada paquet.

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dijous a la tarda la persona que es trobava en crida i cerca pels delictes de contraban de tabac i grup criminal: Marc J.L., de 33 anys, veí de la Seu d'Urgell i de nacionalitat espanyola. El detingut ha passat aquest matí a disposició judicial i el jutge ha decretat llibertat amb càrrecs.

Avui durant el matí, una dotació de paisà ha imputat l'últim dels integrants del grup criminal José DLP. P. de 54 anys i veí de Badalona quan feia repartiment de tabac per diferents punts d'aquesta ciutat.