La doctora Noelia de Mingo estarà 33 anys en un centre psiquiàtric penitenciari per intentar assassinar les dues empleades d'un supermercat

Ha reconegut els fets i s'ha conformat amb la sentència: 15 anys per cada temptativa d'assassinat i 3 per un delicte d'atemptat

No es podrà acostar a les víctimes ni tornar a El Molar (Madrid), on van passar els fets

Noelia de Mingo, condemnada a 33 anys d'internament en un psiquiàtric penitenciari.

Noelia de Mingo, condemnada a 33 anys d'internament en un psiquiàtric penitenciari. / PI STUDIO

Tamara Morillo

"Sí, estic conforme". Noelia de Mingo, la doctora que va matar tres persones a la Fundació Jiménez Díaz el 2003, ha reconegut que el setembre del 2021 va intentar apunyalar dues empleades d'un supermercat del seu poble, El Molar (Madrid), on vivia després de quedar en llibertat el 2017, i ha acceptat un condemna de 33 anys d'internament al centre psiquiàtric penitenciari.

De Mingo arribava minuts abans de les 10.00 hores a l'Audiència Provincial de Madrid, traslladada des del centre psiquiàtric de Fontcalent, a Alacant, on va ingressar després de l'agressió múltiple. Engrilletada, aquest dilluns, tornava a seure al banc dels acusats. Estava previst que el judici durés tres jornades, però a les 13.20 hores la doctora ha reconegut els fets i ha formalitzat un acord.

El Tribunal, a la vista del reconeixement dels fets que ha manifestat l'acusada, i de l'escrit de conformitat aconseguit entre les parts (Acusació Particular, Fiscalia i la pròpia de defensa de la doctora) ha dictat sentència in voce: Noelia de Mingo és autora de dos delictes d'assassinat en grau de temptativa i d'un delicte d'atemptat, i concorre la circumstància d'eximent completa d'anomalia psíquica. Per cada delicte d'assassinat en grau de temptativa és procedent el compliment de 15 anys d'internament amb tractament mèdic al centre psiquiàtric penitenciari. Per atemptat, complirà 3 anys i un dia de tractament mèdic a l'esmentat centre. 

Els fets pels quals ara es jutjava Noelia de Mingo es remunten al 20 de setembre de 2021. A les 11.30 hores, l'acusada, diagnosticada d'esquizofrènia, va entrar en un supermercat del Molar i va clavar una punyalada a l'abdomen a la caixera "amb la intenció de posar fi a la seva vida", segons l'escrit de la Fiscalia. Immediatament després, va forcejar amb un client i es va dirigir cap a una altra empleada que va caure a terra en tractar de fugir. Li va clavar dues punyalades a l'esquena.

"Aquesta és la segona ocasió en què Noelia de Mingo intenta matar i crec que no podem donar oportunitat que n'hi hagi una tercera"

Un dels advocats de les víctimes

Els advocats de l'acusació particular que representen les dues víctimes, Carlos Sardinero i Antonio Lozano, s'han mostrat satisfets amb l'acord judicial. “Hem aconseguit el màxim que es pot assolir en un centre psiquiàtric penitenciari".

"El nostre primer objectiu era aquest", apunta Sardinero, advocat de la primera víctima, la caixera del supermercat a qui va atacar Noelia de Mingo i a qui li va provocar les ferides més greus. “Volíem que estigués en un centre psiquiàtric penitenciari el màxim de temps possible com a mesura de seguretat”.

Abans de l'acord, el mateix lletrat anticipava que l'únic pacte viable passava per una llarga durada a l'internament de la doctora. "Ja sabem de la perillositat de Noelia, no és la primera vegada que comet uns fets tan summament greus. A la Fundació Jiménez Díaz, l'any 2003, va apunyalar nombroses persones, tres van morir, i quatre van resultar amb lesions gravíssimes. Aquesta és la segona ocasió i crec que no podem donar oportunitat que n'hi hagi una tercera, sigui mitjançant presó o mesura en centre psiquiàtric, ha de ser una mesura molt perllongada i severa, per evitar riscos a la resta de persones”.

"Creiem que s'ha fet justícia", apunta Lozano, advocat de la segona víctima. "Creiem que l'acord ha estat un èxit".

De Mingo té, a més, prohibició d'acostar-se a menys de 500 metres de les víctimes i/o comunicar-s'hi en un termini de cinc anys per cada delicte, i la prohibició d'entrada al Molar al mateix temps. Igualment, haurà d'indemnitzar amb 110.000 euros la primera víctima (90 mil abans del 31 de desembre) i la resta abans de finalitzar el 2024; i 50.000 euros per la segona víctima (37.000 abans que finalitzi l'any).

“No vull afegir res”, va contestar De Mingo preguntada a la sala. La sentència és ferma.

Noelia de Mingo va matar tres persones i en va ferir quatre més a la Fundació Jiménez Díaz on treballava a Madrid l'any 2003 . Diagnosticada d'esquizofrènia paranoide, va ser condemnada a 25 anys d'internament i va recuperar la llibertat el 2017 . Quatre anys després, va anar a un supermercat de la localitat madrilenya del Molar amb un ganivet i li va clavar una punyalada a la part esquerra de l'abdomen a la caixera de l'establiment. Una altra treballadora va ser la segona víctima. Va intentar fugir cap al carrer, però va caure a terra i va ser llavors quan va rebre dues punyalades a l'esquena.