Recuperen dues àmfores romanes de la Costa Brava que es venien per Internet

Els GEAS de la Guàrdia Civil van rebre l'avís que es posaven a la venda i són considerades patrimoni històric cultural a la zona de Roses i Empuriabrava

Les àncores recuperades que són patrimoni de la Costa Brava .

Les àncores recuperades que són patrimoni de la Costa Brava . / GUÀRDIA CIVIL

Eva Batlle

El Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil ha recuperat dues àmfores de la Costa Brava que es venien per Internet. Servien per transportar olis i estarien datades entre el segle I i segle III dC. Aquest tipus de peces tenen prohibida la seva venda.

Ambdues peces es venien per una plataforma de compravenda entre particulars. Els dos implicats van quedar denunciats administrativament per comercialitzar patrimoni històric, un fet prohibit.

El cas comença el 19 de setembre quan els GEAS de la Guàrdia Civil van rebre l'avís de la possible venda entre particulars de dues àmfores que podien ser considerades patrimoni històric cultural a Roses i Empuriabrava. Com a resultat de la investigació, efectius del GEAS van iniciar tasques de prevenció encaminades a la Protecció del Patrimoni Històric Nacional i ho van posar en coneixement de la directora del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), l'òrgan de la Generalitat de Catalunya que té les competències en matèria de Patrimoni Cultural Subaquàtic. Van certificar que podien ser romanes i es van intervenir.

Els experts van determinar que les dues peces eren la part superior de dues àmfores romanes, concretament el coll i les nanes. Segons informa la Guàrdia Civil, a l'espera d'una datació més precisa, podrien ser fabricades entre els segles I i III dC.

Aquest tipus de serveis del GEAS de la Guàrdia Civil té com a objectiu garantir la seguretat i protecció del patrimoni històric en aigües marítimes.