Una pena per violació a Figueres, rebaixada de 8 a 6 anys per la llei del sí és sí

L’Audiència de Girona havia descartat revisar la sentència però la defensa va recórrer al TSJC i aquest l’ha rebaixat perquè beneficia l’acusat

Els dos acusats de l’assalt al domicili de la víctima, que també va ser agredida sexualment. | MARINA LÓPEZ (ACN)

Els dos acusats de l’assalt al domicili de la víctima, que també va ser agredida sexualment. | MARINA LÓPEZ (ACN)

Ariadna Sala

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat de 8 a 6 anys una condemna contra un acusat que va agredir sexualment un home amb discapacitat durant un robatori al seu domicili de Figueres l’any 2020. 

La sentència ja era ferma, però l’aplicació de la Llei del «només sí és sí» ha obert la porta a la revisió de totes les condemnes fermes en cas que pugui ser més beneficiós pel penat. Tot i que la secció quarta de l’Audiència de Girona s’havia mostrat contrari a revisar-la perquè entén que la pena imposada és aplicable en la nova legislació, el TSJC ha donat la raó a la defensa, que va recórrer la decisió demanant una rebaixa (per aquest delicte les penes mínimes han passat de 6 a 4 anys de presó), i conclou que aquesta condemna s’ha de recalcular. L’Audiència va fixar la pena al grau intermedi de la forquilla (8 anys), ja que la pena màxima era de 12 anys de presó. Ara, la mínima és de 4 anys, i el tribunal sosté que essent dos anys inferior, la pena també s’ha d’abaixar dos anys.Els fets condemnats són del 6 d’abril del 2020 a Figueres. L’acusat i un segon implicat van assaltar el domicili on vivien dos germans amb discapacitatEl principal acusat va colpejar i bufetejar els germans i va agredir-ne sexualment un d’ells. La secció quarta de l’Audiència de Girona va condemnar el principal implicat a 12 anys de presó per l’agressió sexual, pel robatori amb violència i per dos delictes lleus de lesions. El segon acusat va ser condemnat a 4 anys de presó.

L’Audiència, en contra

Cada tribunal ha de valorar i interpretar si cal revisar o no cada condemna, i la secció quarta de l’Audiència de Girona va decidir que la pena imposada a aquest acusat per un delicte d’agressió sexual amb penetració no s’havia de revisar. La petició de la defensa, que demanava que s’imposés la pena mínima possible per aquest delicte (4 anys de presó) va arribar quan la sentència ja era ferma i l’Audiència l’estava executant

En la interlocutòria de la secció quarta, el tribunal sosté que la revisió de sentències que han dut a terme moltes audiències provincials pel canvi legislatiu en els delictes sobre la llibertat sexual ha comportat un «conflicte social». La secció quarta no comparteix els arguments esgrimits per aquests tribunals provincials per justificar les revisions (penes més favorables, aplicació de l’efecte retroactiu tal com diu el Codi Penal i la inexistència d’una disposició legal a la nova llei de llibertats sexuals que impedeixi les revisions). Per la seva banda, el tribunal indica que l’aplicació de la llei no es pot fer de forma «automàtica» sense individualitzar cada cas. A més, sosté que hi ha una disposició vigent que regula la revisió de condemnes que descarta la rebaixa si la pena de presó també és aplicable amb la nova llei.

«No es poden fer distincions»

El TSJC no admet els arguments de la secció quarta i deixa clar que l’aprovació de la nova llei ha de comportar la revisió de totes les condemnes fermes, i no només les que podrien rebaixar-se perquè les noves penes mínimes són més baixes, sinó que també s’han de revisar les penes que s’han imposat al grau intermedi i superior de la forquilla. Així mateix, es mostra contrari al que anomena «fer distincions» que la llei no fa» a l’hora de valorar si cal o no revisar la pena, tal com demana l’Audiència de Girona, i conclou que «tampoc es poden establir reserves d’aplicabilitat». 

En últim lloc, rebutja l’aplicació de les disposicions transitòries a les quals apel·la l’Audiència, ja que assegura que tenen validesa a la llei a la qual es van crear i que no es poden desplegar amb «efectes generals» sobre altres normes diferents. La resolució de l’alt tribunal català esdevindrà ferma si cap de les parts la recorre al Tribunal Suprem. La defensa encapçalada per l’advocada Natàlia Frigola ja ha anunciat que no recorrerà la resolució. 

Nou condemnes rebaixades

La polèmica reforma de la llei de llibertats sexuals ha comportat la revisió i posterior rebaixa de fins a 9 sentències a la província de Girona. En total, l’Audiència ha fet 13 revisions de sentències fermes, i en dos casos la rebaixa ha comportat la sortida de presó dels condemnats. Girona és la província on s’han fet menys revisions i on s’han abaixat menys condemnes.

Subscriu-te per seguir llegint