Segueix-nos a les xarxes socials:

Les flames ja han cremat 111,2 hectàrees a Portbou i s'espera poder enlairar els mitjans aeris

Jordi Monterde, sotsinspector dels Bombers, diu «la nostra estratègia és poder donar el foc per controlat abans de l'ocàs»

Les flames ja han cremat 111,2 hectàrees a Portbou i s'espera poder enlairar els mitjans aerisBOMBERS DE LA GENERALITAT

Quan ja s'han superat les vint-i-quatre hores d'ençà que l'incendi de Cervera de la Merenda va travessar la frontera arribant a Portbou, un total de 111,2 hectàrees de terreny forestal de l'Espai Natural Protegit del Massís de l'Albera han resultat cremades, segons últims càlculs dels Agents Rurals. Aquest mateix cos diu que «ha afectat sobretot matollar (110.08 ha), i en menor mesura arbrat (0,91 ha), pastures (0,11ha) i terreny no productiu (0,11ha)».

Aquest matí els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat aquest foc començant així el que anomenen «el segon període operacional», que segons ha explicat Jordi Monterde, sotsinspector dels Bombers, «s'allargarà fins a les set del vespre» perquè «ara l'estratègia d'aquest període operacional és poder l'incendi per controlar abans de l'ocàs». Quelcom que ja havia expressat Xavier Barranco, alcalde de Portbou, aquest matí: «s'espera tenir l'incendi controlat aquesta tarda, quan hagin passat les dotze hores que els Bombers tenen com a protocol».

Monterde, durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació, també ha expressat que «estem a l'expectativa del que puguin fer els mitjans aeris, ja que esperàvem poder-los fer servir a primera hora del matí, però el vent no ens ho ha permès. Esperem poder enlairar-los aquesta tarda i donar suport als equips terrestres». Un suport necessari per a poder donar per controlades les flames, pel fet que els mitjans terrestres de les unitats GRAF EPAF estan treballant amb línies d'aigua i eines manuals en un terreny amb una orografia molt complicada, amb pendents i roques. Un problema que es suma al vent que bufa a la zona.

Ara per ara, «els objectius tàctics són controlar els flancs dret i esquerra al cap i per última controlar la cua, direcció la frontera», afirma el sotsinspector, qui també diu que «aquest matí s'han trobat tres punts calents dins del perímetre cremat, però s'han pogut controlar».

Malgrat la millora en les condicions del foc, l'N-260 continua tallada i es torna a demanar a la ciutadania que «la presència de curiosos a la zona calenta no és tan sols un risc per a ells, sinó una dificultat afegida per als responsables de les tasques d'extinció».

En directe

Última actualització 16:16

Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit l'incendi de Portbou aquest dimarts 18 d'abril a les a les 16.16h.

El foc de Cervera a Portbou demostra que les barreres frontereres són un perill

Recull d'imatges de l'incendi que ha cremat a Portbou i que ha afectat 111,2 hectàrees de de l'Espai Natural Protegit del Massís de l'Albera.

L'incendi que ha cremat a Portbou els dies 16 i 17 d'abrilEmporda.info

35

Els Bombers de la Generalitat donen per controlat l'incendi de Portbou

El Servei Català de Trànsit informa que s'ha reobert la circulació de l'N-260 a Portbou.

Ramaders de Portbou lamenten que ara es vegi que fan una activitat essencial contra els incendis

Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla InfoCAT, però en manté la prealerta. Malgrat això, segueix el perill alt practicament a tot l'Alt Empordà i el molt alt a la zona nord de la comarca.

Les flames ja han cremat 111,2 hectàrees a Portbou i s'espera poder enlairar els mitjans aeris

Un total de 111,2 hectàrees de terreny forestal de l'Espai Natural Protegit del Massís de l’Albera han resultat cremades en l'incendi que afecta des de d'ahir el poble de Portbou, segons dades provisionals dels últims calculs dels Agents Rurals.

L'incendi de Portbou, que els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat aquest dilluns a primera hora del matí, ha abrasat un centenar d'hectàrees però va començar a l'altre costat de la frontera francesa, on ha calcinat unes 800 hectàrees i segueix actiu. L'alcalde de Portbou, Xavier Barranco, situa l'origen del sinistre a la platja de Peyrefite, a la localitat francesa de Cervera, a molt pocs quilòmetres del territori gironí, gràcies a una fotografia enviada per un testimoni que ha compartit amb El Periódico de Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat publiquen un vídeo ensenyant com estan treballant en l'extinció d'aquest incendi.

Els Agents Rurals mantenen el perill molt alt d'incendi forestal al nord de l'Alt Empordà. Tot això, gran part de la comarca es troba en perill alt.

La vintena de ciutadans francesos que aquesta nit han hagut de quedar-se a Portbou, ja han pogut seguir el seu camí cap a França. Xavier Barranco, alcalde de Portbou diu que «els vam acollir a l'antic teatre i els vam donar begudes i aliments. Al voltant de les onze de la nit des de l'Ajuntament vam contactar amb un veí que té una casa rural i han passat la nit allà. No ho vam fer abans perquè no s'hi podia accedir».

Ara el foc ja està estabilitzat, però el batlle exposa que «hem passat una nit de calma tensa perquè hi ha hagut moments que el foc ha girat cap a l'interior, però els Bombers estaven molt atents i han pogut frenar-lo». Barranco diu que «s'espera tenir l'incendi controlat aquesta tarda, quan hagin passat les dotze hores que els Bombers tenen com a protocol».

L'alcalde de Portbou explica que des del balcó de l'Ajuntament veu com «s'han retirat dos camions de Bombers i això és una bona notícia» i també «hi he vist un avió bombarder francès que ha remullat un punt i dos camions dels bombers francesos a la zona de la frontera». Actualment, un helicòpter de control dels Bombers de Generalitat «està sobrevolant la zona cremada per veure com està situació».

Xavier Barranco afirma que «encara no sabem quan es restabliran ni les connexions per carretera ni amb ferrocarril, però la situació està força controlada i això ens fa estar tranquils».

Xavier Barranco atenent els mitjans de comunicació des del Parc de Bombers de Llançà durant la roda de premsa d'aquest matí

La previsió meteorològica del Meteocat per aquest dilluns 17 d'abrilés que la tramuntana bufi amb ratxes superiors als 70km/h al nord de l'Alt Empordà.

Durant la roda de premsa d'aquest matí, Laia Cañigueral, delegada del Govern de la Generalitat de Girona, ha fet una crida a la ciutadania per «mantenir la prudència, ja que l’incendi no està apagat i podria ser perillós acostar-se a la zona afectada». Cañigueral ha aprofitat aquesta atenció als mitjans de comunicació per felicitar-se perquè les tasques de gestió forestal que s'han dut a terme des del Departament d'Acció Climàtica «han facilitat la feina de Bombers reduint la densitat de les zones forestals».

Laia Cañigueral atenent els mitjans des del Parc de Bombers de Llançà

Actualment, es manté tallada la circulació a l'N-260 a Portbou en direcció nord i la carretera RD- 914 entre Cervera de la Marenda i Banyuls. De la mateixa manera, només es garanteix el servei ferroviari fins a l'estació de Portbou pel fet que l'incendi es troba pròxim a les vies, segons informa des de Twitter la línia R11 Rodalies.

L'incendi que crema a Portbou entra en fase d'estabilització després que els Bombers hagin aconseguit que el foc no avanci pel barranc de la zona del Pantà

Prem per veure més contingut per a tu