Aviat farà vint-i-quatre hores que el foc ha començat a cremar a Cervera de la Merenda i quinze de la seva entrada a Portbou.

Aquest incendi continua actiu, però ja està estabilitzat. Els Bombers de la Generalitat expressen que «hem assolit els objectius que ens havíem plantejat per aquesta nit», amb la feina d'una quarantena d'unitats terrestres. Aquestes metes eren que les flames no passessin la zona del barranc del Pantà de Portbou i que no augmentés el seu perímetre, el qual manté unes dimensions similars a la d'abans de la nit: unes 100 hectàrees cremades de l’Espai Natural Protegit del Massís de l’Albera. El cos de Bombers diu que «a l'Alt Empordà hi teníem tres llengües, dues van morir pràcticament soles per la zona on van anar i la tercera era la de la zona del Pantà i l'hem aconseguit frenar. Precisament el que més ens preocupava era que aquest flanc dret passés el barranc esmentat».

Aquest mateix cos d'emergència explica que «actualment no hi ha flames», tot i que hi ha pulsacions de vent d'entre 10 i 15 minuts que complica les tasques d'extinció «i ens tira enrere la feina».

Jordi Martín, cap dels Bombers a Girona, ha xplicaten la roda de la premsa que s'ha fet aquest matí des del Parc de Bombers de Llançà que «es treballarà per aconseguir la fase de control d'aquest vespre».

En directe

Última actualització 16:16

Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit l'incendi de Portbou aquest dimarts 18 d'abril a les a les 16.16h.

El foc de Cervera a Portbou demostra que les barreres frontereres són un perill

Recull d'imatges de l'incendi que ha cremat a Portbou i que ha afectat 111,2 hectàrees de de l'Espai Natural Protegit del Massís de l'Albera.

35

L'incendi que ha cremat a Portbou els dies 16 i 17 d'abril Emporda.info

Els Bombers de la Generalitat donen per controlat l'incendi de Portbou

El Servei Català de Trànsit informa que s'ha reobert la circulació de l'N-260 a Portbou.

Ramaders de Portbou lamenten que ara es vegi que fan una activitat essencial contra els incendis

Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla InfoCAT, però en manté la prealerta. Malgrat això, segueix el perill alt practicament a tot l'Alt Empordà i el molt alt a la zona nord de la comarca.

Les flames ja han cremat 111,2 hectàrees a Portbou i s'espera poder enlairar els mitjans aeris

Un total de 111,2 hectàrees de terreny forestal de l'Espai Natural Protegit del Massís de l’Albera han resultat cremades en l'incendi que afecta des de d'ahir el poble de Portbou, segons dades provisionals dels últims calculs dels Agents Rurals.

L'incendi de Portbou, que els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat aquest dilluns a primera hora del matí, ha abrasat un centenar d'hectàrees però va començar a l'altre costat de la frontera francesa, on ha calcinat unes 800 hectàrees i segueix actiu. L'alcalde de Portbou, Xavier Barranco, situa l'origen del sinistre a la platja de Peyrefite, a la localitat francesa de Cervera, a molt pocs quilòmetres del territori gironí, gràcies a una fotografia enviada per un testimoni que ha compartit amb El Periódico de Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat publiquen un vídeo ensenyant com estan treballant en l'extinció d'aquest incendi.

Els Agents Rurals mantenen el perill molt alt d'incendi forestal al nord de l'Alt Empordà. Tot això, gran part de la comarca es troba en perill alt.

La vintena de ciutadans francesos que aquesta nit han hagut de quedar-se a Portbou, ja han pogut seguir el seu camí cap a França. Xavier Barranco, alcalde de Portbou diu que «els vam acollir a l'antic teatre i els vam donar begudes i aliments. Al voltant de les onze de la nit des de l'Ajuntament vam contactar amb un veí que té una casa rural i han passat la nit allà. No ho vam fer abans perquè no s'hi podia accedir».

Ara el foc ja està estabilitzat, però el batlle exposa que «hem passat una nit de calma tensa perquè hi ha hagut moments que el foc ha girat cap a l'interior, però els Bombers estaven molt atents i han pogut frenar-lo». Barranco diu que «s'espera tenir l'incendi controlat aquesta tarda, quan hagin passat les dotze hores que els Bombers tenen com a protocol».

L'alcalde de Portbou explica que des del balcó de l'Ajuntament veu com «s'han retirat dos camions de Bombers i això és una bona notícia» i també «hi he vist un avió bombarder francès que ha remullat un punt i dos camions dels bombers francesos a la zona de la frontera». Actualment, un helicòpter de control dels Bombers de Generalitat «està sobrevolant la zona cremada per veure com està situació».

Xavier Barranco afirma que «encara no sabem quan es restabliran ni les connexions per carretera ni amb ferrocarril, però la situació està força controlada i això ens fa estar tranquils».

Xavier Barranco atenent els mitjans de comunicació des del Parc de Bombers de Llançà durant la roda de premsa d'aquest matí ACN

La previsió meteorològica del Meteocat per aquest dilluns 17 d'abril és que la tramuntana bufi amb ratxes superiors als 70km/h al nord de l'Alt Empordà.

Durant la roda de premsa d'aquest matí, Laia Cañigueral, delegada del Govern de la Generalitat de Girona, ha fet una crida a la ciutadania per «mantenir la prudència, ja que l’incendi no està apagat i podria ser perillós acostar-se a la zona afectada». Cañigueral ha aprofitat aquesta atenció als mitjans de comunicació per felicitar-se perquè les tasques de gestió forestal que s'han dut a terme des del Departament d'Acció Climàtica «han facilitat la feina de Bombers reduint la densitat de les zones forestals».

Laia Cañigueral atenent els mitjans des del Parc de Bombers de Llançà GOVERN GIRONA

Actualment, es manté tallada la circulació a l'N-260 a Portbou en direcció nord i la carretera RD- 914 entre Cervera de la Marenda i Banyuls. De la mateixa manera, només es garanteix el servei ferroviari fins a l'estació de Portbou pel fet que l'incendi es troba pròxim a les vies, segons informa des de Twitter la línia R11 Rodalies.

L'incendi que crema a Portbou entra en fase d'estabilització després que els Bombers hagin aconseguit que el foc no avanci pel barranc de la zona del Pantà

Veure més