Els Agents Rurals han comptabilitzat 264 incendis i 2.822 hectàrees cremades des del 15 de juny al 6 de setembre a Catalunya, coincidint amb les vacances d'estiu.

El cap d'Agents Rurals al Vallès Oriental (Barcelona), Enric Mayà, ha explicat en una entrevista que el nombre d'incendis aquest estiu a Catalunya ha estat "força contingut en proporció al risc que s'ha hagut de suportar".

"Aquest any ha estat un any molt dur, d'altes temperatures, situacions meteorològiques adverses, vents forts durant molts dies i sostinguts", ha explicat, i ha manifestat que s'ha salvat bé el nombre d'incendis que hi ha hagut i les hectàrees cremades comparativament amb altres anys, en les seves paraules.

Mayà ha concretat que al cos d'Agents Rurals tenen quatre àrees de treball principals: fauna, prevenció d'incendis, biodiversitat i mitjà natural i recursos forestals, i que cadascuna d'aquestes àrees té agents que s'organitzen en diferents camps i en diferents regions, tot i que a l'estiu la principal tasca de tots és prevenir els incendis forestals.

Incendis

Ha explicat que quan assisteixen a un incendi tenen dues tasques principals: determinar el lloc on comença l'incendi i la causa, i fer el seguiment de l'incendi, veure l'evolució, cap a on es dirigeix i l'afectació del foc al territori.

"S'estableix un centre de comandament amb els bombers i es coordinen totes les funcions. Els bombers tenen la funció principal d'extinció de l'incendi i nosaltres col·laborem amb ells en la mesura que ens requereixin", ha declarat.

Tecnologia

Mayà ha assegurat que en la prevenció i investigació d'incendis proven d'incorporar "dins de les possibilitats" el màxim de noves tecnologies o elements: càmeres tèrmiques per determinar punts calents o fallades de les estructures i detectors de gasos.

Els agents combinen la tecnologia amb l'equip caní --dos gossos que fan detecció d'incendis d'una manera molt eficient--, que juntament amb els detectors tècnics de gasos "poden determinar amb precisió els llocs i el tipus d'accelerant que s'ha pogut distribuir a la zona".

Falta d'agents

A més, Mayà ha lamentat que a Catalunya només hi ha uns 500 agents repartits a les diferents regions: "El nombre d'agents fa uns anys era acceptable per poder gestionar els incendis de tot el territori, però ara és insuficient".

Ha aclarit que han reclamat al Govern un increment de plantilla "perquè cada any augmenten més les tasques a fer i arriba un moment en què es posa en crisi el sistema", però ha agraït que la ciutadania està cada vegada més conscienciada amb el medi ambient.

Recomanacions

Mayà ha manifestat que en els incendis el més important és autoprotegir-se, que no es tinguin actituds que puguin afavorir la propagació del foc, i en urbanitzacions rurals tenir les teulades, les parcel·les i els patis nets.

També ha dit que és molt important la vigilància: no fer barbacoes, no tirar cigarretes enceses, no tirar coets o petards, perquè "tots aquests factors de risc fan que es puguin originar incendis".