El jutjat d'instrucció 3 de Figueres ha obert diligències prèvies per investigar si s'han comès delictes en l'inici de les obres a la urbanització Sa Guarda de Cadaqués. Segons fonts judicials, l'origen d'aquesta investigació és una denúncia interposada per un particular contra l'ajuntament i la promotora per delictes d'ordenació del territori i prevaricació urbanística.

En paral·lel, Amics de la Natura de Cadaqués sota el paraigua de la plataforma SOS Costa Brava van portar el cas a la fiscalia especialitzada en medi ambient de Girona, que hi va veure indicis de delicte i també demana al jutjat que investigui. Precisament aquest dijous l'Ajuntament de Cadaqués ha aturat les obres, una decisió que els ecologistes celebren però subratllen que arriba "tard" i després de mesos d'inacció. La polèmica sobre aquesta urbanització va mesos que s'arrossega, amb manifestacions incloses.

Les obres d'urbanització a Sa Guarda de Cadaqués han arribat als tribunals. Segons fonts de la investigació, el jutjat d'instrucció 3 de Figueres ha obert diligències prèvies arran d'una denúncia interposada per un particular contra l'ajuntament de la població i els promotors per delictes sobre l'ordenació del territori i prevaricació urbanística.

Les mateixes fonts indiquen que, segons aquesta denúncia, els promotors van començar les obres tot i que la moratòria aprovada per Urbanisme "suspenia les llicències de construcció i d'urbanització". A més, també acusava l'ajuntament "d'inactivitat i permissivitat" per no haver atès cap de les reclamacions interposades que instaven a parar els treballs i revisar la llicència concedida.

No és l'única denúncia que s'ha interposat contra aquestes obres. Segons han anunciat aquest divendres SOS Costa Brava i Amics de la Natura de Cadaqués, també en van presentar una a la fiscalia especialitzada en medi ambient de Girona. Una denúncia que, segons fonts judicials, la fiscalia també ha tramitat i enviat als Jutjats de Figueres.

El fiscal veu indicis de delicte i insta a encarregar una investigació a la unitat central d'investigació en Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra (especialitzada en aquests assumptes) perquè elabori un atestat per determinar si s'ha pogut cometre algun delicte a l'hora de permetre i iniciar les obres. Probablement, aquesta denúncia presentada per la fiscalia arran de la de les entitats ecologistes s'acabarà acumulant a la investigació oberta ja al jutjat d'instrucció 3.

Un altre front judicial

La via penal no és l'única a la qual han recorregut les entitats ecologistes. L'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha anunciat que precisament dijous van interposar un recurs contenciós administratiu reclamant que es declari nul de ple dret del projecte d'urbanització de Sa Guarda. De Ribot subratlla que, com a mesura cautelar, sol·liciten al jutjat que paralitzi les obres (aturades precisament des de dijous per l'equip de govern de Cadaqués) i també reclamen que s'obligui els promotors a restaurar el paratge per eliminar els treballs que s'hi han fet fins ara.

De Ribot exposa que el motiu pel qual van interposar el recurs contenciós administratiu ahir no és "casual", sinó que és just quan acabava el termini de sis mesos que tenia l'ajuntament per respondre a la petició que van fer les entitats ecologistes reclamant que el projecte es declarés nul de ple dret. L'advocat critica que des del novembre de 2018 els ecologistes han presentat set escrits de denúncies i requeriments a l'ajuntament i quatre a la Generalitat però l'única resposta ha estat el silenci administratiu.

"A nosaltres no se'ns ha comunicat res", ha dit de Ribot que exposa així que tampoc tenen constància oficial de l'aturada de les obres que va acordar l'actuat equip de govern de Cadaqués ahir. L'alcalde en funcions Josep Lloret va anunciar que paraven els treballs després de revisar d'ofici i a instància d'Urbanisme el polèmic projecte i detectar que la proposta aprovada del 2013 no contempla la construcció d'un pou per abastir d'aigua la urbanització.

SOS Costa Brava i Amics de la Natura de Cadaqués celebren com una "petita victòria" que s'hagin aturat les obres però han assegurat que la decisió és "insuficient" perquè només s'adopta pels problemes amb el subministrament d'aigua. De Ribot ha insistit que el projecte s'ha d'anul·lar perquè és "il·legal", contravé normes urbanístiques i, en nom de les entitats ecologistes, reclama que es desclassifiquin els terrenys per evitar que s'hi puguin acabar construint 104 habitatges distribuïts en 43 parcel·les.

A més, consideren que és una operació de "maquillatge" de l'alcalde sortint després de mesos d'inacció perquè, per normativa, a Cadaqués s'aturen totes les obres a la via pública a partir del 15 de juny, coincidint amb la temporada turística estival.

Els promotors, també als tribunals

El cap de premsa dels promotors, Xavier de Balaguer, que ha estat present a la roda de premsa convocada aquest divendres per SOS Costa Brava, ha assegurat que compliran "la llei, com sempre" i, també, l'ordre d'aturar les obres que els hi van notificar dijous a la tarda.

Tot i això, afegeix que els promotors tenien permís per començar els treballs d'urbanització previs a la construcció de qualsevol edificació ja que la llicència els hi havien concedit abans de l'aprovació de la moratòria. Per aquest motiu, ha anunciat que han posat la situació en mans d'advocats per tirar endavant una reclamació patrimonial pels "perjudicis" causats a l'empresa.

De Balaguer ha afirmat que és aviat per parlar de xifres però apunta que l'Ajuntament de Cadaqués podria haver de fer front a "indemnitzacions milionàries". En paral·lel, també ha anunciat accions legals contra membres d'Amics de la Natura de Cadaqués i SOS Costa Brava per la via penal i contra l'advocat De Ribot per "mala praxis" davant el Col·legi d'Advocats.