L'operatiu de la Guàrdia Civil contra una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana a escala internacional ha fet, fins al moment, una quinzena de detinguts en els 22 escorcolls simultanis a les poblacions de Maçanet de la Selva, Cassà, Lloret de Mar i Girona. El macrooperatiu ha desplegat fins a 370 agents. Durant els registres, la benemèrita ha intervingut droga (principalment marihuana), armes i diners en efectiu. A més, també han decomissat i cotxes i motos. La investigació, tutelada pel Jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners, està oberta per delictes contra la salut pública per tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric i organització criminal. Fonts de la investigació han indicat que no descarten que també els puguin acabar acusat de blanqueig de capitals.

El macrooperatiu de la Guàrdia Civil ha desplegat, des de les cinc del matí, fins a 370 agents que han fet 22 escorcolls simultanis a les comarques gironines. La majoria dels registres, dinou, han estat a Maçanet de la Selva, sobretot a la urbanització Residencial Park però també n'hi ha hagut a Girona, Lloret de Mar i Cassà de la Selva. En aquesta darrera població és on els investigadors situen els suposats caps de l'organització criminal.

Fonts de la investigació han indicat que el macrooperatiu és per desmantellar un clan dedicat al cultiu i tràfic de marihuana a escala internacional. A més, l'organització criminal estaria vinculada al clan de la Paca, una cèlebre narcotraficant que operava des del poblat de xaboles de Son Banya, a Palma de Mallorca.

Macrooperatiu de la Guàrdia Civilcontra una organització que trafica amb marihuana a gran escala

La Guàrdia Civil ha confirmat, a la una de la tarda, que el primer balanç de l'operatiu són quinze detinguts (tot i que podria augmentar fins a la vintena), la majoria de nacionalitat espanyola. Als arrestats els han anat traslladant fins a Maçanet de la Selva, on la benemèrita els custodia en un autobús que els trasllada fins a dependències policials.

A banda dels agents, un helicòpter amb càmera tèrmica ha resseguit els punts on feien els escorcolls per intentar detectar plantacions ocultes. A més, la Guàrdia Civil també ha fet servir un georadar per detectar amagatalls o cultius en compartiments que no es vegin a simple vista. El dispositiu s'ha completat amb la unitat canina amb gossos ensinistrats per detectar drogues.

Durant els escorcolls han decomissat drogues, essencialment marihuana, i han descobert plantacions d'interior. També han intervingut armes i diners i han comissat cotxes i motos de l'organització. La majoria dels registres han estat en domicilis però també n'hi ha hagut a bars propietat de membres de la suposada banda criminal.

A més, operaris de la companyia elèctrica també han acompanyat la Guàrdia Civil a l'operatiu i han tallat cables de connexions fraudulentes per subministrar les plantacions de marihuana.

La investigació, tutelada pel Jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners, està oberta per delictes contra la salut pública per tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric i organització criminal. Les mateixes fonts assenyalen que no es descarta que els puguin acabar acusant de blanqueig de capitals.

L'alcalde de Maçanet de la Selva, Josep Maria Ciurana, ha afirmat que l'operatiu és un "cop molt important" contra el tràfic de marihuana a la zona i subratlla que també ha estat gràcies a l'ajuda dels veïns i de la Policia Local de la població que han pogut desmantellar l'organització. "Aquells que delinqueixen pensant-se que la urbanització té 44 quilòmetres i que no els descobriran, ara saben que no poden actuar impunement", ha conclòs.

Els detinguts passaran properament a disposició judicial.